Een uitvaart in de Chinese cultuur

Geschreven door Yvette
Een uitvaart in de Chinese cultuur

Voor elke cultuur is het verloop van een uitvaart anders. Elke cultuur hecht namelijk waarde aan verschillende tradities en rituelen, soms heeft dit dan ook met het geloof van de overledene te maken. Bij de Chinese cultuur zijn er ook veel gebruiken die gedaan worden bij een begrafenis, deze gebruiken zijn vaak anders dan bijvoorbeeld een Nederlandse uitvaart. Wanneer je betrokken bent met een uitvaart van iemand met de Chinese cultuur is het dan ook erg belangrijk om te weten waar je rekening mee moet houden. Wij hebben dit voor je uitgezocht en op een rijtje gezet. Lees hieronder snel verder.

Waarom zijn er rituelen?

Binnen de Chinese cultuur is het heel erg gebruikelijk dat wanneer iemand overlijd, dat hij of zij begraven wordt met de juiste rituelen. Dit gebeurd namelijk omdat volgens de Chinese cultuur de overledene anders de nabestaande vervloekt of dat de nabestaande achterna gezeten kunnen worden door geesten. Om dit te voorkomen worden er dan ook verschillende rituelen uitgevoerd. Een ritueel kan verschillen per regio en ook per sociale klasse waaruit de overledene komt, daarnaast is ook de leeftijd en de manier waarop iemand is overleden erg belangrijk.

Verschillende soorten rituelen

Bijna alle Chinezen kiezen voor een Chinese begrafenis, een crematie is in de cultuur minder gebruikelijk. Een bepaalde meester wordt gevraagd om de nabestaande te begeleiden tijdens een uitvaart, hij kiest dan ook de datum van de uitvaart. Vaak beginnen de voorbereidingen al op het sterfbed, zoals het bestellen van een kist. De overledene wordt via bepaalde rituelen gewassen en hij of zij krijgt dan zeven lagen kleding aan. Vaak wordt hij of zij dan begraven boven de grond in een soort heuvel, en ook nog het liefste in de buurt van water zoals een rivier. Bij sommige begrafenissen worden er ook spullen meegegeven in de kist zoals geld en rijst.

Tijdens een uitvaart

Vaak wordt er tijdens een Chinese begrafenis vuurwerk afgestoken om op deze manier geesten af te schrikken, ook wordt er meestal niet gekeken wanneer een overledene in het graf wordt geplaatst. Ook dit heeft te maken met geesten volgens de cultuur. Tijdens een Chinese uitvaart wordt er vaak witte kleding gedragen, omdat de kleur wit staat voor rouw en verdriet. Dit is heel erg anders dan een Nederlandse uitvaart, vaak wordt hier juist zwarte of donkere kleding gedragen. Zo verschilt dit van de Chinese cultuur.

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK