Schnitzel paneren

Geschreven door Yvette
Schnitzel paneren

Een schnitzel? Oh wat lekker zeg. Ik denk dan meteen aan mals vlees met een lekkere knapperige krokante laag. Met een lekker partje citroen erbij, dat is toch onweerstaanbaar! Ik lig al te kwijlen hoor.

Wat is de traditionele schnitzel

De traditionele wienerschnitzel is de bekendste variant die er is. Die word gemaakt van mager kalfsvlees. Het vlees moet in ieder geval goed plat zijn, het word ook vaak nog even plat gemept met een vleeshamer of een deegroller. Schnitzels worden vaak gemaakt van varkensvlees, kip, kalkoen of kalf. Een schnitzel bevat weinig vet en moet daarom ook maar kort gebakken worden, want anders word hij erg droog en dat moeten we zeker niet hebben.

Soorten schnitzels

Van schnitzel zijn er vee varianten naast de wienerschnitzel. Hier heb je wat voorbeelden:

  • Zigneurschnitzel, deze schnitzel is lekker gekruid met paprika poeder.
  • Hongaarse schnitzel, deze schnitzel is niet alleen gekruid met paprika poeder, maar ook geserveerd in een saus van ui, tomaat en room.
  • Jägerschnitzel, de schnitzel word geserveerd met een saus van champignons.
  • Rahmschnitzel, de schnitzel word geserveerd met witte room saus.
  • Hamburger schnitzel, deze schnitzel krijg een lekker spiegeleitje er bovenop.
  • Cordon bleu, is ook een schnitzel maar dan een beetje anders. Deze schnitzel is namelijk gevuld met kaas en ham.

Japanse schnitzel

Wist je dat er in Japan ook een soort vlees is dat heel erg op onze schnitzel lijkt. De eerste keer toen ik het zag was ik zo verrast want het leek zo erg op de schnitzel die wij kennen, maar toch smaakt die beetje anders. De officiële naam voor de Japanse schnitzel is “Tonkatsu”. Dat zijn gefrituurde en gepaneerde stukjes vlees, gemaakt van varkensvlees. Het word gesneden in reepjes om te dippen in een overheerlijke saus. Naast de tonkatsu (met varkensvlees) hebben ze een andere variant en dat is de Torikatsu (met kip).

Japanse schnitzel

Frietje erbij

Schnitzel eet je niet zonder lekkere frieten natuurlijk. Je kan ze ophalen bij de snackbar of een zak diepvries friet frituren, maar het lekkerste is natuurlijk om de frietjes zelf te maken! Dat is helemaal niet moeilijk en ook nog eens super lekker naast je schnitzel.

Schnitzel zelf paneren

Je kan zelf ook schnitzel thuis paneren, nog lekkerder zelf. Ik ben ervan overtuigd dat zelfgemaakte eten het lekkerst is. Het klinkt misschien een beetje moeilijk en het is ook niet allemaal even makkelijk, maar je weet wat we zeggen “oefening maakt kunst”. Hieronder zie je hoe je zelf schnitzel kan maken.

Ingrediënten:

  1. 4 stukken vlees ongeveer 100 gram
  2. 2 eieren
  3. 1 eetlepel melk
  4. 50 gram meel
  5. 150 gram paneermeel
  6. Zout
  7. Peper

Benodigdheden:
1. Folie
2. Vlees hamer
3. Pan
4. Vloeibaar frituur olie
 

Stappenplan:

  1. Leg het vlees tussen 2 stukjes folie. Het vlees moet erg plat zijn dus ongeveer 4 millimeter dik. Als het niet plat genoeg is dan moet je het vlees even met een vlees hamer slaan.

  2. Bestrooi de schnitzel met wat peper en zout en haal dan beide kanten even door de bloem. Als er teveel bloem op ligt kan je die gewoon afkloppen.

  3. Roer het eitje en de melk in een apart kommetje even goed door elkaar. Doordat we melk toevoegen gaat het eiwit en eigeel beter met elkaar mengen. 

  4. Vervolgens pak je de schnitzel en legt het in het mengsel van ei en melk. Zorg ervoor dat de schnitzel goed bedekt is met ei, want het paneermeel moet goed blijven plakken.

  5. Leg vervolgens het paneermeel in een apart bakje. Bedek vervolgens de gehele schnitzel met paneermeel. Als het niet zo goed lukt kan je eventueel het paneermeel lichtjes tegen de schnitzel aanrukken.

  6. Vervolgens verhit je de pan en leg je er een dikke laag olie in. Vervolgens laat je de schnitzel zakken in de olie. Bak hem vervolgens tot dat die een mooie goed bruine laag heeft.

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK