Een fotoboek maken, steeds meer mensen doen het. In vroegere tijden maakte je foto’s met een fototoestel, waarna je het rolletje film liet ontwikkelen. Hierna had je fysieke foto’s die je kon bekijken. Dergelijke foto’s werden geregeld in fotoboeken geplakt. Die tijden zijn voorbij. Iedereen van ons heeft een fotocamera bij zich, meestal in de vorm van de telefoon. Hierbij kunnen we foto’s naar elkaar versturen of overzetten naar de computer. Maar ook vanaf onze digitale camera’s of tablets kunnen we op onze computer of laptop zetten. Fysieke foto’s laten printen komt haast niet meer voor. Door een fotoboek te laten maken, maak je mooie herinneringen weer tastbaar. Maar waar doe je dat?
Online een fotoboek laten maken
Er zijn diverse websites waar je online zelf je fotoboek kunt laten maken. Eén van de beste voorbeelden hiervan is hetfotoalbum.nl. Niet voor niets wordt deze website geroemd door klanten die hier hun fotoboeken zelf hebben gemaakt. Deze website is het ideaal als het gaat om het zelf maken van fotoboeken. Laten we tonen hoe dat precies in zijn werk gaat.
Op de website kun je ten eerste de keuze maken welk soort fotoboek je wilt. Hierbij heb je de keuze uit onder meer een hardcover fotoboek, een softcover fotoboek of een verzamelalbum. Na het kiezen van het soort fotoboek, waarbij de prijzen staan aangegeven, kies je het formaat van het boek. Ga je voor een staand of liggende variant en ga je voor medium of XL? Nadat je jouw keuze hebt gemaakt, zie je een aantal feitjes over het boek zoals de lengte, breedte en hoeveel pagina’s het minimaal en maximaal kan bevatten. Hierna kan begonnen worden met het ontwerpen van je eigen fotoboek.
Zelf je eigen fotoboek ontwerpen
Als je jouw keuzes hebt gemaakt omtrent het soort fotoboek en het formaat, kan er begonnen worden met het ontwerpen van het boek. Je bepaalt zelf of je dit online of offline doet. Doe je dit offline, dan download je een programma waarna je aan de slag gaat. Ga je online aan de slag, dan werk je in de browser. Het voordeel van offline werken is dat je meer tijd hebt. Je kunt je werk opslaan en laten verder gaan. In je browser kun je eigenlijk niet afsluiten en kun je beter in één keer het boek afmaken. Dit is dus beter voor kleinere klussen. Bovendien gaat al je werk verloren als je Wi-Fi uitvalt of als je per ongeluk je browser sluit. Bij dergelijke tools heb je veel mogelijkheden om je fotoboek zoveel mogelijk te personaliseren, van de positie van de foto’s tot de algehele look van de pagina’s.