Je krijgt geen salaris, of pas veel te laat, wat moet je dan doen? Hoe kun je ervoor zorgen dat je je salaris toch nog uitbetaald krijgt? Als je steeds veel te laat je salaris krijgt, of je helemaal niet uitbetaald krijgt, kun je ervoor kiezen om je werkgever een loonvordering te sturen. In dit artikel vertellen we je daar meer over.
Wat als mijn werkgever niet betaald?
Als je werkgever je loon vaak te laat betaalt, is het belangrijk dat je contact opneemt met je werkgever. Vertel dat je je salaris niet hebt ontvangen. Reageert je werkgever niet en krijg je nog steeds veel te laat betaald? Dan kun je een loonvordering naar je werkgever sturen. Bij vertraging heb je ook recht op een wettelijke verhoging wegens vertraging. Zeker de moeite dus om hier even in te duiken.
Ook wanneer je werkgever helemaal niet meer betaald, kun je aan de slag gaan met een loonvordering. Het is dan een optie om failliet voor je werkgever aan te vragen bij het UWV. Verder kun je ervoor kiezen om een advocaat in dienst te nemen, om een loonvordering uit te voeren.
Waarom betaalt mijn werkgever niet?
Er kunnen erg veel verschillende redenen zijn waarom je werkgever het salaris niet of veel te laat betaalt. Het kan natuurlijk ook zijn dat je werkgever je veel te weinig uitbetaald. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat er een arbeidsconflict speelt, waardoor je baas niet meer wilt betalen. Verder kan het ook zo zijn dat je werkgever het salaris niet meer kan betalen. Wat de reden ook is, het is verstandig om een advocaat in de arm te nemen, om ervoor te zorgen dat je alsnog je salaris betaald krijgt.
Het loon laten vorderen
Als een werkgever niet of niet volledig je salaris uitbetaalt, kun je een loonvordering instellen via de rechter. Laat je een loonvordering instellen, dan blijft deze aan aantal jaren geldig. Na vijf jaar verloopt de loonvordering. Als je werkgever niet meer kán betalen, dan wordt er gekeken of het mogelijk is om de vordering alsnog op de werkgever te verhalen. Daar zijn verschillende manieren voor, bijvoorbeeld door het aanvragen van faillissement.