Wat weet jij over je zorgverzekering?

Geschreven door Yvette
Wat weet jij over je zorgverzekering?

Wat weet jij over je zorgverzekering? Is de verzekering voor jou niets meer dan een bedrag dat iedere maand van je rekening af wordt geschreven, en een manier om geen kosten te maken bij een bezoekje aan een arts? Of ben jij juist iemand die ieder jaar de nieuwe premievoorwaarden uitgebreid nakijkt, en tegelijk even onderzoekt of het verstandig is om over te stappen naar een andere verzekeraar?

Niet het favoriete klusje

De meeste mensen zijn niet zo dol op alles wat met verzekeringen of andere ‘saaie’ dingen als energiecontracten en hypotheken te maken heeft. Het is iets dat je geregeld moet hebben, dat moge duidelijk zijn, maar om je hier nu ieder jaar opnieuw op te storten? Je kan wel iets leukers bedenken!

Toch is het goed om aan het einde van het jaar, als de nieuwe verzekeringspremies en bijbehorende dekkingen bekend worden, in ieder geval even te kijken of je nog goed zit bij je huidige verzekeraar. Of er geen dekkingen zijn veranderd of zelfs vervallen die je wel vaak gebruikt. Zo voorkom je dat je opeens rekeningen krijgt voor kosten die voorheen wel vergoed werden, en dat is wel zo prettig. Ook is dit een goed moment om even te checken of je bij een andere verzekeraar niet beter zit. Overstappen kan namelijk alleen per 1 januari. Ben je niet zo tevreden over je huidige verzekering, maar onderneem je voor 1 januari geen actie? Dan zit je er weer voor een heel jaar aan vast.

Wat weet je er eigenlijk over?

Bepalen of je huidige verzekering nog bij je past, of dat overstappen beter is, kan eigenlijk alleen als je wel wat kennis hebt over een zorgverzekering. Heb je geen idee? Dan is dit de basis die je verder gaat helpen.

Een zorgverzekering is in Nederland verplicht. Je kunt kiezen voor een heel goedkope zorgverzekering, die vaak uit alleen de verplichte basisverzekering bestaat. Hieruit worden geen tandartskosten of fysiotherapie vergoed, en dus kiezen de meeste mensen voor een aanvullende verzekering.

Bij iedere basisverzekering krijg je te maken met een verplicht eigen risico. Dat betekent dat je 385 euro van de eerste zorgkosten die je jaarlijks maakt (op een paar uitzonderingen na) zelf betaalt. Je kunt dit bedrag ook verhogen, naar bijvoorbeeld 500 euro. Daardoor wordt je premie lager, maar betaal je een groter deel van de kosten wel zelf; alleen slim als je doorgaans nauwelijks kosten maakt, dus.

Kinderen zijn via hun ouders uitgebreid meeverzekerd, gratis. Maar let op! Zodra zij 18 worden is dit, ook al wonen zij nog thuis, niet meer het geval. Vanaf dat moment moeten zij een eigen verzekering afsluiten. Vaak kunnen zij wel zorgtoeslag ontvangen, omdat zij een laag of geen inkomen hebben. Deze regeling geldt voor iedereen, dus even checken of je hier recht op hebt kan zeker geen kwaad.

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK