Wanneer het zonnetje schijnt in de zomer zit ik heel graag buiten. In de tuin zitten met een goed boek is iets waar ik heel hard van kan genieten. Toch moet er voor mij altijd wel een mogelijkheid zijn om wat af te koelen in de schaduw. Een parasol komt dan heel goed van pas aangezien ik die eenvoudig open kan doen wanneer het nodig is.
Wat zijn geschikte parasolvoeten voor een parasol?
Bij de aankoop van een parasol wordt er aangeraden om ook ineens een parasolvoet aan te kopen. Parasolvoeten zorgen er namelijk voor dat de parasol stevig staat. Hoe zwaar de voet moet zijn, hangt af van de grootte en de vorm van de parasol zelf. Een ronde parasol met een diameter van twee meter, heeft een parasolvoet nodig van minimum twintig kilogram. Een vierkante parasol van twee meter op twee meter heeft een voet nodig van minimum vijfentwintig kilogram. Een vierkante parasol heeft dus altijd een zwaardere voet nodig. Bij een kleine parasol is een vulvoet uit kunststof ook een optie. Deze voet moet dan gevuld worden met zand of water om de parasol recht te houden.
Een parasolvoet bestaat ook in verschillende materialen. De meest voorkomende is beton of graniet aangezien die vaak het stevigste zijn. Omdat beton en graniet al een zwaar materiaal op zich is, is een kleine voet vaak voldoende om genoeg gewicht te bieden. Deze zijn daarnaast ook beter bestand tegen slecht weer in de winter dan een kunststof voet. Die zet je best binnen wanneer hij niet wordt gebruikt.
Hoe de parasol in de voet plaatsen?
Zelf ben ik niet de handigste persoon. Wanneer iets technisch niet eenvoudig is, haak ik vaak al af. Gelukkig is het niet moeilijk om een parasol in de parasolvoet te plaatsen. De manier van monteren hangt vaak af van het materiaal van de voet. Bij een voet uit kunststof is er meestal een draairing waarmee je de parasol kan vastzetten. Vastdraaien is dus voldoende bij deze voet.
Bij een voet uit graniet of beton heb je meestal twee manieren om de parasol in de voet te plaatsen. De meest voorkomende manier is aan de hand van een schroef die aangedraaid moet worden. Hierdoor wordt de paal vastgeklemd in de buis van de voet.
De tweede manier is het vastklemmen van de paal. Dit wordt minder gedaan, maar zorgt wel voor een betere stabiliteit van de paal. Dit wordt vaker gebruikt bij grotere parasols.