De voordelen van stainless steel sieraden: van een ketting tot een armbandje

Geschreven door Yvette
De voordelen van stainless steel sieraden: van een ketting tot een armbandje

Als je op zoek bent naar een speels en persoonlijk cadeau voor iemand die dicht bij je staat, is een sieraad een populaire keuze. Denk bijvoorbeeld aan een chique ketting of een stoere armband van stainless steel. Dit is voor zowel mannen als vrouwen een geliefde keuze op het gebied van sieraden. Stainless steel heeft een hoop voordelen, die we in dit artikel gaan bespreken!

Wat is stainless steel?

Stainless steel wordt ook wel roestvrij staal genoemd, met de afkorting RVS. Sieraden van dit materiaal zijn erg geliefd omdat het materiaal eenvoudig te onderhouden is. Je hebt geen speciale middelen nodig om een stainless steel ketting of armband schoon te maken, slechts wat water en een doekje. Roestvrij staal is een legering die voornamelijk uit ijzer, nikkel, chroom en koolstof bestaat. RVS kan wel roesten, maar alleen omdat het op chlorides reageert. Er zit een laagje chroom omheen dat beschermt tegen roesten. Dit laagje kan echter beschadigen als het in aanraking komt met chlorides. Het is dus niet verstandig om te gaan zwemmen in water met chloor als je een sieraad van RVS om hebt. Ook chemische producten zoals zeep en zonnebrandcrème kunnen invloed hebben op de laag chroom van een stainless steel sieraad.

De voordelen van stainless steel

Zoals we al benoemden, heeft het materiaal stainless steel veel voordelen. Het belangrijkste voordeel is dat roestvrij staal 100% allergievrij is. Als je een gevoelige huid hebt en snel uitslag krijgt van sieraden, zul je hier met een armbandje van stainless steel geen last van hebben. Daarnaast is roestvrij staal 100% recyclebaar en dus beter voor het milieu dan veel andere materialen. Het is een materiaal dat niet snel verkleurd, waar je soms met zilver wel last van kunt hebben. Het is een sterk metaal en glimt meer en is gladder dan zilver. Een sieraad van stainless steel zal dus ook niet afgeven op de huid. Je ziet wel eens dat sieraden een groene gloed achterlaten op de huid. Dit zal met sieraden van roestvrij staal niet gebeuren.

Daarnaast is het een edelstaal en is het dus vele malen sterker dan goud of zilver. Hierdoor heb je er ook vaak langer plezier van dan van sieraden die van een ander materiaal zijn gemaakt. Ten slotte heb je vandaag de dag een uitgebreide keuze op het gebied van sieraden van roestvrij staal. Of je nu op zoek bent naar kettingen, oorbellen, armbanden, ringen of enkelbandjes, het is allemaal te vinden. Stainless steel sieraden zijn de beste optie voor mensen met een nikkelallergie, aangezien de chroomlaag beschermd tegen een allergische reactie.

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK