Een egel als huisdier? Dat kan!

Geschreven door Yvette
Een egel als huisdier? Dat kan!

Zie jij ook wel eens een egel lopen in de natuur, en vind je dat dan helemaal geweldig? In Nederland wordt het steeds populairder om een egel als huisdier te nemen. Dit is mogelijk met 1 soort egel, namelijk de Afrikaanse witbuikegel. Uiteraard moet je de egel de juiste zorg kunnen bieden. Wij leggen je graag uit waar je allemaal op moet letten bij het nemen van een egel als huisdier.

Egel als huisdier kopen

Een egel wordt gezien als solitaire dier. Ze leven dus eigenlijk altijd alleen. Wil je een egel als huisdier kopen? Dan kun je dus het beste 1 egel houden. Wil je er toch het liefste twee houden? Dan is het verstandig om voor twee vrouwtjes te gaan. Wanneer je twee mannetjes houdt, is het een grote kans dat ze met elkaar gaan vechten. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Een egel houden als huisdier heeft veel verzorging nodig. Het kost altijd even tijd om hem tam te maken en de stekels kunnen erg vervelend zijn, zeker voor kinderen. Zorg er dus voor dat je goed weet wat je moet doen om een egel te verzorgen, alvorens je hem in huis haalt.

Ga je een egel kopen als huisdier? Dan moet je rekening houden met een prijs van ongeveer 100 tot 150 euro. De kosten kunnen erg verschillen per aanbieder, dit is namelijk afhankelijk van de verzorging, het uiterlijk en de algehele gezondheid van het diertje. Naast deze kosten, moet je natuurlijk ook rekenen op de maandelijkse kosten zoals het voer voor het diertje, het verblijf dat je gaat maken of aanschaffen, de overige verzorging zoals speeltjes en uiteraard de medische verzorging van de egel.

Egel kopen voor in de tuin

Egels kunnen ook erg goed leven in de tuin. Om een egel in de tuin te houden, moet je je tuin wel egel-vriendelijk inrichten. Ten eerste is het belangrijk dat de egel een beschutting heeft. Dit kun je doen door hoekjes van bladeren of een stapel hout te maken. Daarnaast is het belangrijk dat de egel genoeg voedsel om zich heen heeft in de tuin. Om ervoor te zorgen, kies je voor inheemse plantensoorten. Deze brengen meer voedsel op voor de egel dan uitheemse planten. Wil je het de egel zo comfortabel mogelijk maken? Dan kies je voor een natuurlijke omheining, zoals bijvoorbeeld hout. Heb je een vijver? Zorg er dan voor dat de egel hier gemakkelijk uit kan komen. Hiervoor kun je een loopplankje aanleggen. 

Een egel in de tuin is erg leuk, maar in combinatie met andere huisdieren kan dit lastig zijn. Heb je bijvoorbeeld een kat of een hond? Dan dien je extra goed op te letten dat beide niet elkaar kunnen confronteren. Ook is het van belang dat je niets laat rondslingeren in de tuin waar de egel in verstrikt kan raken. Vermijd vervolgens ook pesticiden en andere giftige stoffen voor de egel. Je wilt hem natuurlijk niet ziek maken.

Witbuikegel kopen

Heb je de beslissing gemaakt, en ga je een witbuikegel kopen? Dan dien je je goed voor te bereiden. De egel kan erg verschillen in grootte en kleur, maar ook in het karakter. Wil je een egel met veel interactie? Dan is het verstandig om goed te kijken naar zijn gedrag als je hem koopt. Heb je een leuke witbuikegel gevonden? Dan ga je de checklist afwerken om te kijken of je alles voor hem in huis hebt.

Je begint met het verblijf natuurlijk. Als je hem binnen wilt houden, moet deze minimaal 110x50x50 groot zijn. Groter mag natuurlijk altijd! Vervolgens plaats je hier ook keramische warmte lampen op. Een egel is namelijk verzot op warmte. Hij leeft het liefste tussen de temperatuur van 15 tot 25 graden. Je zorgt er daarnaast voor dat het hok van de egel voorzien is van een loopwiel met een diameter van 30 centimeter. Hierdoor kan de egel voldoende bewegen en zal hij gezond blijven. Voeg vervolgens nog een mooi voedsel en drinkbakje toe aan de kooi. Uiteraard sluit je hem af met een mooi en fijn slaaphokje. Zorg er wel voor dat de egel de eerste dagen rustig kan wennen aan zijn nieuwe huis. Geef hem voldoende te eten en te drinken en verwacht nog niet te veel van hem. Het kan namelijk wel even duren voordat de egel gewend raakt aan zijn nieuwe verblijfplaats.

Witbuikegel kopen

Witbuikegel als huisdier

Nu je de egel in huis hebt gehaald, begint het echte werk. Je moet nu de egel ook daadwerkelijk gaan verzorgen. Als alles goed is ingericht, zoals hierboven benoemt, dan kan de egel rustig aan zijn nieuwe verblijf gaan bekijken. Om de egel zo goed mogelijk te verzorgen, kun je op een aantal dingen letten. 

Egels zijn echte avonturiers. Ze vinden het super leuk om nieuwe dingen te ontdekken. Het opnieuw inrichten van de kooi vinden ze dan ook erg leuk, omdat ze dan weer op een ontdekkingsreis kunnen gaan. Het is daarom belangrijk dat je een aantal keer per jaar de kooi van de egel opnieuw inricht. 

Kruipt de egel in zijn schulp, en wordt het een stekelbal? Dan hoef je je geen grote zorgen te maken. Wanneer een egel schrikt van iets, dan kan hij veranderen in deze stekelbal. Wanneer hij zich weer comfortabel genoeg voelt, zal hij weer langzaamaan uit zijn stekelbal komen. Dit kan al binnen enkele minuten het geval zijn. 

Verliest je egel stekels? Dit is volkomen normaal voor een jonge egel. Witbuikegels verstekelen namelijk drie keer binnen het eerste jaar na de geboorte. Ook na het eerste jaar kan het zijn dat je af en toe stekels vind in de kooi. Dit geen probleem, zolang het er niet heel veel zijn. Mocht je niet zeker weten of het er veel zijn, kun je altijd een dierenarts inschakelen. deze kan je perfect begeleiden bij de zorg voor je witbuikegel.

Hoe oud wordt een egel?

De leeftijd van een egel kan enorm verschillen. De leeftijd ligt tussen de 2 en de 5 jaar. Afhankelijk van de soort egel kan de leeftijd ook verschillen. Daarnaast kan de leeftijd ook anders zijn als hij als huisdier wordt gehouden of als hij in het wild leeft. In het wild kan namelijk de witbuikegel 2 tot 3 jaar oud worden. Als hij goed onderhouden wordt als huisdier, is een leeftijd tussen de 3 en 6 jaar helemaal niet gek. In het uiterste geval kan de witbuikegel zelfs 10 jaar oud worden!

Om de egel zo oud mogelijk te laten worden, is een goede verzorging essentieel. Egels kunnen bijvoorbeeld snel overgewicht krijgen als ze in een kooi leven. Door hem veel in het looprad te laten plaatsnemen kan dit tegengegaan worden. Ook door zijn kooi regelmatig anders in te delen zorg je ervoor dat de egel veel in beweging blijft. Dit is goed voor zijn gezondheid en uiteindelijk voor zijn levensduur.

Heb jij plannen om een egel te kopen? Dit kan erg leuk zijn! Lees jezelf van te voren goed in over de verzorging en wat er bij komt kijken, en verwen hem maar lekker met veel speeltjes!

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK