3 tips voor een productieve werkdag thuis 

Geschreven door Yvette
3 tips voor een productieve werkdag thuis

We zijn de afgelopen jaren steeds maar vanuit huis gaan werken. Mede door de pandemie, maar ook daarna is deze trend aangehouden. Inmiddels is het voor veel Nederlanders de normaalste zaak van de wereld om deels vanuit huis te werken. Dit levert stiekem ook een groot aantal voordelen op. Denk alleen maar eens aan hoeveel reistijd het scheelt. Ook is het meestal gemakkelijker om de zorg voor het gezin en werk te combineren. Dat neemt niet weg dat het soms ook lastig kan zijn. Met name door de nodige afleidingen die op je pad komen. Hierdoor vertoon je sneller uitstelgedrag en is het lastiger om je werk op tijd af te krijgen. 


Gelukkig hoeft vanuit huis werken niet te betekenen dat de productiviteit ook laag is. Er zijn genoeg manieren om jouw productiviteit te verhogen. In dit artikel geven we drie handige tips. 

1. Fijne werkplek 

Allereerst is het belangrijk om een fijne werkplek te realiseren. Het is prettig als deze werkplek afgescheiden is van de rest van het gezin. Denk bijvoorbeeld aan een aparte kamer, schuur of garage. Let ook op de ergonomie. Ga in elk geval op zoek naar een kwalitatieve bureaustoel op Bureaustoel.nl. Als je niet comfortabel kunt zitten, leidt dit er al snel toe dat je ook minder productief te werk gaat. Lichamelijke ongemakken kunnen de concentratie sterk verstoren. 

Maak afspraken met de rest van het gezin wanneer zij de kamer mogen betreden. Zorg er in elk geval voor dat er altijd eerst geklopt wordt en dat dit op bepaalde momenten gewoon niet toegestaan is. Zo weet je zeker dat je zo min mogelijk gestoord wordt. Heb je nog zeer jonge kinderen? Dan is het verstandig om ze ook op de thuiswerkdagen naar de opvang of een oppas te brengen. 

2. Begin op dezelfde tijd als anders

Als je vanuit huis werkt, dan is het natuurlijk heel verleidelijk om net wat later te beginnen. Waarom zou je vroeg opstaan als je je toch niet echt klaar hoeft te maken en op pad moet? Je rolt zo je bed uit om aan het werk te gaan. Misschien. Maar toch zorgt dit er al gauw voor dat je veel te laat begint en ook niet echt in het werkritme komt. 

Daarom is het belangrijk om de dagen dat je thuis werkt precies zo te beginnen als anders. Sta op dezelfde tijd op, maak je gereed om te gaan werken en neem op exact het juiste tijdstip plaats op jouw design bureaustoel. Je zult merken dat je hierdoor de dag direct een stuk productiever begint.

3. Maak een planning 

Vind je het soms lastig om het geheel te overzien? Begin je soms aan taken die eigenlijk nog wel hadden kunnen wachten en loop je ondertussen belangrijke deadlines juist mis? Dan is het hoog tijd om hier verandering in te brengen en een planning te maken. Gun jezelf elke dag een paar minuten om snel op te schrijven wat er die dag gedaan moet worden. Het geeft een fijn gevoel om zo gestructureerd te werk te gaan en zo weet je zeker dat je geen essentiële taken vergeet.

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK