Hoe kies je de perfecte houten vloer?

Geschreven door Yvette
Hoe kies je de perfecte houten vloer?

Ben je van plan om een nieuwe houten vloer in je woning te leggen? Maar weet je nog niet zo goed welke soort hout je wil en voor wat voor patroon je gaat kiezen? Houten vloeren zijn vandaag de dag razend populair, waardoor er steeds meer soorten bij zijn gekomen. Een makkelijke keuze is het dus zeker niet. In dit artikel geven we je een aantal tips als je op zoek bent naar de perfecte houten vloer voor in jouw woning!

Waarom kiezen voor een houten vloer? 

Laten we beginnen met de voordelen van een houten vloer in huis. Mensen kiezen vandaag de dag nog steeds regelmatig voor houten vloeren, al zijn er voortaan enorm veel andere mogelijkheden. Dat is natuurlijk niet voor niets. Ten eerste is een houten vloer erg duurzaam. Zelfs bij intensief gebruik zal een echte eikenhouten vloer niet snel beschadigen of bekrast raken. Als je de vloer goed onderhoudt, zal deze ook amper slijtage ondergaan. Mocht de bovenste laag van de vloer uiteindelijk wel wat minder mooi worden, dan kun je deze eenvoudig laten schuren en weer opnieuw laten behandelen. Dan lijkt je vloer weer als nieuw. Daarnaast heeft een eikenhouten vloer een tijdloos karakter. Houten vloeren zijn chic en zorgen voor sfeer, daarom zullen ze nooit uit de mode gaan. Ook kun je kiezen ook diverse soorten hout en legpatronen, waardoor je de vloer altijd kunt aanpassen op jouw interieur. 

Populair legpatroon: de visgraat vloer 

Een legpatroon waar men nog steeds veel voor kiest is de visgraat vloer. De planken die voor zo’n vloer gebruikt worden, worden schuin over elkaar gelegd, waardoor er een patroon ontstaat dat doet denken aan een visgraat. Dit patroon was vroeger al aanwezig in kastelen en paleizen, vooral in Italië was het een populaire vloer die al in de 16e eeuw werd toegepast. Een visgraat vloer kan van diverse materialen gemaakt worden, maar men kiest in de meeste gevallen voor een houten visgraat vloer. Dat is ook niet gek, want hout en het visgraat patroon gaan perfect samen. Het zijn prachtige vloeren om te zien en ze geven iedere woning een knusse, maar ook luxe sfeer. Houten visgraat vloeren zijn ook zeker tijdloos te noemen, aangezien ze uit de 16e eeuw stammen en vandaag de dag nog steeds een grote favoriet zijn! 

Heeft een houten visgraat vloer ook nadelen?

Als je een houten visgraat vloer wil laten leggen, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste natuurlijk de kosten, want een visgraat vloer van hout is niet goedkoop. Zowel de prijs van het materiaal als de prijs van het leggen van dit patroon ligt hoger dan dat van andere materialen en patronen. Je krijgt hier wel een hele chique vloer en duurzame vloer voor terug. Daarnaast gaat een eikenhouten vloer heel lang mee en is het op den duur een voordeligere keuze dan je denkt. 

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK