Cryptocurrency als reddingsboei: Nigeriaanse ondernemers wenden zich tot Bitcoin voor handel met China

Geschreven door Yvette
Cryptocurrency als reddingsboei: Nigeriaanse ondernemers wenden zich tot Bitcoin voor handel met China

Wereldhandel is een complexe arena, gedomineerd door fluctuerende valutawaarden en beperkende banklimieten. Voor Nigeriaanse ondernemers die zaken doen met China, kan het manoeuvreren binnen deze beperkingen een hele uitdaging zijn. Echter, in de zoektocht naar betere betalingsoplossingen, wenden deze ondernemers zich tot een onverwachte redder: Bitcoin. In deze context, zal dit artikel de opkomst van Bitcoin als een betrouwbare betaalmethode in de Nigeriaans-Chinese handel en de bredere implicaties van deze trend voor de internationale handel verkennen.

Inzet van Bitcoin in Nigeriaanse handels uitwisselingen

In het complexe handelslandschap van vandaag hebben ondernemers uit Nigeria een innovatieve oplossing gevonden om handelsbeperkingen te omzeilen en een vlotte handelsrelatie met China te behouden. Op basis van een recent artikel van CoinDesk, zijn Nigeriaanse zakenmensen zoals Chukwuemeka Ezike steeds meer gaan vertrouwen op Bitcoin om te handelen met Chinese leveranciers.

Chukwuemeka Ezike, een ondernemer en communitymanager bij de Singaporese crypto-uitwisseling Huobi, verzendt elke maand duizenden dollars aan Bitcoin naar Chinese exportbedrijven. In ruil daarvoor ontvangt hij reserveonderdelen en bouwmachines voor zijn familiebedrijf. Deze beslissing om Bitcoin koers euro te gebruiken is zowel een reactie op de snelheid van de cryptocurrency als op de mogelijkheid om dagelijkse banklimieten te omzeilen.

Bitcoin: de nieuwe grensoverschrijdende betaaloplossing

Deze praktijk is niet uniek voor Ezike. Andere Nigeriaanse bedrijven gebruiken ook Bitcoin om soortgelijke grensoverschrijdende betalingen te vergemakkelijken. Dit komt omdat Nigeria veel goederen importeert, waaronder voedsel, medicijnen, bouwmachines en auto’s. Een groot deel van deze goederen wordt gekocht van Chinese fabrikanten, waardoor een soepele betalingsoplossing essentieel is.

Echter, de toegang tot buitenlandse valuta voor Nigeriaanse importeurs wordt bemoeilijkt door beperkingen van de Centrale Bank van Nigeria. Importeurs moeten vaak vertrouwen op de zwarte markt om de benodigde vreemde valuta te verkrijgen, wat resulteert in aanzienlijk hoge kosten.

Bitcoin als antwoord op lokale valutaproblemen

Door Bitcoin te gebruiken, kunnen Nigeriaanse ondernemers deze moeilijkheden omzeilen en genieten van een snellere en transparantere betalingsoplossing. Het is ook voordeliger om hun fondsen in Bitcoin te houden, aangezien de lokale valuta, de Naira, te maken heeft met een jaarlijkse inflatie van 12%.

Toch wordt deze handel in Bitcoin voornamelijk op de achtergrond uitgevoerd. Ondernemers in het land zijn terughoudend om openbaar te maken dat ze Bitcoin gebruiken voor internationale handel, voornamelijk vanwege de onduidelijke wettelijke status van cryptocurrencies in de regio.

Wereldwijde handel en de rol van Bitcoin

Bitcoin heeft op verschillende manieren veel potentieel voor de wereldhandel. In tegenstelling tot traditionele valuta, die veel wrijving ondervindt bij grensoverschrijdende overdrachten, kan Bitcoin gemakkelijk en snel worden overgedragen. Ondanks deze voordelen heeft Bitcoin de internationale handel en waardeoverdracht nog niet aanzienlijk verstoord, voornamelijk vanwege de huidige beperkingen van de munteenheid.

Er zijn echter wereldwijde inspanningen aan de gang om deze problemen aan te pakken. Ontwikkelaars werken aan oplossingen zoals het Lightning Network om de schaalbaarheidsproblemen van Bitcoin op te lossen. Als deze uitdagingen worden overwonnen, kan het potentieel van Bitcoin in de internationale handel volledig worden gerealiseerd.

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK