Het stylen van wandplanken doe je zo!

Geschreven door Yvette
Het stylen van wandplanken doe je zo!

Wandplanken in huis is een geweldige optie om extra opslagruimte en decoratie aan een ruimte toe te voegen. Twee populaire opties voor het ophangen van planken zijn zwevende planken en houten plankdragers. Of je nu zwevende planken, of houten plankdragers kiest, hier zijn enkele tips voor het ophangen en stylen van je wandplanken.

1. Welke plank kies je?

Bij het overwegen van het stylen van wandplanken is de keuze van de planken van groot belang. Ga je bijvoorbeeld voor zwevende planken of voor metalen of houten plankdragers? Zwevende planken, ondersteund door blinde plankdragers, geven een moderne, minimalistische uitstraling. Houten plankdragers daarentegen brengen een traditionele uitstraling met zich mee, waardoor ze perfect zijn voor ruimtes die een vleugje karakter nodig hebben. De keuze tussen deze twee beïnvloedt niet alleen het uiterlijk van je plank, maar ook de manier waarop je items kunt presenteren.

2. Plank monteren

Voordat je begint met stylen, moet je de wandplank op de juiste manier ophangen. Voor zwevende planken heb je blinde plankdragers nodig. Zorg ervoor dat deze stevig aan de muur zijn bevestigd en op de juiste afstand geplaatst zijn voor een stabiele ondersteuning. Bij houten plankdragers is het van belang te kiezen voor de juiste schroeven en pluggen die passen bij het type muur waarop je ze bevestigt. Zorg ervoor dat de dragers waterpas zijn geïnstalleerd, zodat je plank niet scheef komt te hangen.

3. Symmetrisch of asymmetrisch

De opstelling van items op je wandplank kan het verschil maken tussen een georganiseerde uitstraling en een eclectische vibe. Overweeg of je wilt gaan voor symmetrie, waarbij items aan beide zijden evenwichtig zijn geplaatst, of voor asymmetrie, wat een meer speels en dynamisch effect creëert. Beide benaderingen hebben hun eigen charme, dus kies wat het beste past bij jouw persoonlijke stijl.

4. Varieer in hoogte en diepte

Een van de belangrijkste principes bij het stylen van wandplanken is variatie in hoogte en diepte. Plaats hogere items naast kortere voor een dynamisch effect en voeg kleine decoratieve objecten toe om diepte te creëren. Dit voorkomt dat je plank er eentonig uitziet en maakt het visueel interessanter. Bovendien biedt het spelen met hoogtes en dieptes op je wandplank de mogelijkheid om een verhalend aspect toe te voegen aan je decor. Door bijvoorbeeld een mix van fotolijstjes, kaarsenstandaards en kleine plantenbakjes op verschillende hoogten te plaatsen, creëer je een zachte en boeiende beweging over de plank.

5. Mix van materialen en texturen

Een gevarieerde mix van materialen en texturen voegt visuele interesse toe aan je wandplank. Combineer glas, hout, metaal en keramiek om diepte en karakter te creëren. De verschillende texturen zorgen voor een tastbare en boeiende uitstraling.

6. Personaliseer met persoonlijke items

Voeg een persoonlijk tintje toe aan je wandplank door persoonlijke items op te nemen. Foto’s, souvenirs of erfstukken brengen niet alleen sentimentele waarde, maar voegen ook unieke details toe aan je display. Het is een kans om je persoonlijkheid te laten schitteren.

Styling is een kunst die geduld en creativiteit vereist. Door rekening te houden met de ophangopties, het creëren van symmetrie of asymmetrie, variatie in hoogtes en dieptes, en een mix van materialen en texturen, kun je een wandplank creëren die niet alleen functioneel is maar ook visueel aantrekkelijk is. Laat je persoonlijke stijl zien en geef de ruimte een fijne sfeer.

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK