Houd je lingerie in topconditie

Geschreven door Yvette
lingerie onderhoud

Of je nou net als ik van merklingerie houdt of het gelukkigst wordt van eenvoudige lingerie: je wil dat jouw bh’s en lingeriesetjes zo lang mogelijk meegaan. Om jouw lingerie in topconditie te houden, kun je deze het beste met de hand wassen. Bij uitzondering kan een bh in de wasmachine worden gewassen, maar de droger is echt uit den boze! Draag bh’s ook niet langer dan twee dagen voordat je ze wast om ze tiptop in orde te houden.

Was lingerie altijd met de hand

Lingerie is in de meeste gevallen gemaakt van een delicate stof, daarom was ik mijn bh’s het liefste met de hand. Zeker wanneer ik merklingerie bij Dutch Designers Outlet heb gekocht. Dit doe ik zelf heel simpel door een emmer te vullen met lauw water en een scheutje mild wasmiddel. Daarna sorteer ik de bh’s op kleur om kleuroverdracht te voorkomen en was ze per kleur. Na een klein half uurtje weken spoel ik ze goed uit onder de kraan. Daarna hang je ze het simpelweg aan de waslijn, met de lijn tussen de twee cups. Zo wordt mijn lingerie stralend schoon en blijft de stof langer mooi. 

Toch in de wasmachine?

Geen tijd of geen zin in een handwasje? Dan kan je ook de wasmachine gebruiken. De meeste wasmachines hebben een speciaal wasprogramma voor delicate was dat je (alleen bij uitzondering!) voor jouw lingerie kunt gebruiken. Dit programma centrifugeert onder andere op een lager toerental om de was te beschermen. Ook wanneer je jouw bh’s in de wasmachine wast, moet je deze eerst sorteren op kleur. Kies voor een mild wasmiddel en was niet hoger dan 30֯ C. Gebruik ook altijd een waszakje zodat de beugels niet door de wasmachine gaan zwerven, mochten deze uit de bh ontsnappen. Sluit de bh’s ook voordat je ze in de wasmachine stopt.

Voer kleine reparaties (zelf) uit

Draag je net als ik lingerie van topmerken zoals Marlies Dekkers, After Eden en Lingadore, dan wil je die natuurlijk zo lang mogelijk dragen. Kleine beschadigingen kun je heel eenvoudig zelf repareren. Een uitstekende beugel kun je bijvoorbeeld terugduwen. Je moet dan wel eerst het scherpe puntje minder scherp maken zodat de beugel niet opnieuw zijn weg naar buiten vindt. Dit doe je bijvoorbeeld met een stukje medische tape. Wil je de bh even snel repareren, dan kun je het gaatje ook even afdichten met deze tape. Voor een duurzamer resultaat zal je toch even naald en draad erbij moeten pakken.

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK