Je peuter dé droomkamer van zijn leven geven

Geschreven door Yvette
peuterkamer

Toen ik de taak begon de babykamer om te toveren tot een peuterkamer dacht ik allereerst natuurlijk aan een bed en een kast. Dit zijn namelijk de essentiële dingen die we in elke slaapkamer zetten om de dag of nacht door te komen. Maar een peuterkamer heeft meerdere functies dan slapen en omkleden voor de dag. Terwijl een peuterkamer ook minder functies heeft dan een babykamer, waar luiers verschonen en een ledikant nog centraal zijn voor de begin jaren van een mens. Daarom begon ik voor mijn peuterkamer eerst te kijken naar de functie, voordat het inrichten kon beginnen! 

Wat is de functie van een peuterkamer

Zoals elke andere slaapkamer heeft een peuterkamer de functie dat er geslapen moet worden en dat het een plek is waar je van kleding wisselt. Maar de nieuwe functie die een peuterkamer heeft, wat de babykamer niet heeft, is spelen. Een peuterkamer is er ook om te spelen, ergens waar de peuter zich terug kan trekken in zijn eigen wereld met speelgoed om zo zijn creativiteit en fantasie los te laten gaan. Spelen op deze leeftijd is enorm belangrijk voor de ontwikkeling van een peuter. Daarom staat spelen, naast slapen en omkleden, centraal in een peuterkamer. 

Verder is het ook mogelijk om in de peuterkamer een leeshoek toe te voegen waar ouder en kind voor het slapengaan nog even een boek lezen.

De peuterkamer inrichten

Wanneer de functies eindelijk gesteld zijn kan het inrichten beginnen. Naast het verven van de kamer en de meubels is het leuk om een thema in de peuterkamer terug te laten komen. Je peuter kan je hierbij helpen. Mijn peuter is helemaal geobsedeerd door dino’s. Hierdoor was een dino thema toepasselijk. Denk bij het inrichten van de peuterkamer ook aan de accessoire om het geheel compleet te maken. Zo kan je bijvoorbeeld een kindergordijn nemen, zoals in de peuterkamer van mijn dochter waar er talloze dinosaurussen op het gordijn zijn afgebeeld. Of de lampenkappen van een hanglamp of wandlamp die de kamer genoeg verlichting geeft.

Hoe heb ik uiteindelijk de peuterkamer ingericht?

Dit heb ik gedaan door muurschilderen toe te voegen aan de kamer, accessoire te kiezen in hetzelfde thema zoals eerder genoemd het kindergordijn en de lampenkappen. Maar ook het bed en de kasten en de speelhoek zo ingericht dat het een avontuur is om op stap te gaan in de kamer! Ideaal voor mijn peuter en hopelijk ook de jouwe!

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK