Milieuvriendelijk printen: hoe doe je dat?

Geschreven door Yvette
Milieuvriendelijk printen: hoe doe je dat?

Tegenwoordig is duurzaamheid steeds belangrijker aan het worden. We zijn meer en meer bezig met een schone planeet en hoe we ervoor kunnen zorgen dat we minder negatieve impact op het milieu kunnen leveren. Ook bij het gebruik van een kantoorprinter kun je betere keuzes maken voor het milieu. Wij geven je een aantal tips!

Kies een duurzame printer

Printers zelf hebben ook een ecologische voetafdruk. Als je in de markt bent voor een nieuwe printer, kijk dan naar modellen die zijn ontworpen met duurzaamheid in gedachten. Veel fabrikanten bieden nu energiezuinige modellen aan die minder elektriciteit verbruiken. Daarnaast kun je kiezen voor een refurbished printer. Dit is een tweedehands printer die volledig gecontroleerd en waar nodig gerepareerd is. 

Wanneer je printer het einde van zijn levensduur heeft bereikt, overweeg dan om deze op een milieuvriendelijke manier te recyclen. Veel elektronische apparaten bevatten materialen die schadelijk kunnen zijn voor het milieu als ze niet correct worden verwerkt. Gelukkig zijn er tal van recyclingprogramma’s beschikbaar die ervoor zorgen dat deze materialen op een verantwoorde manier worden behandeld.

Verstandige keuzes voor het papier

Wanneer je besluit dat een afdruk noodzakelijk is, overweeg dan om dubbelzijdig te printen. Hierdoor wordt het papiergebruik gehalveerd, wat niet alleen bomen bespaart, maar ook de energie en het water die nodig zijn voor de papierproductie. De meeste moderne printers hebben de functie voor dubbelzijdig afdrukken, die gemakkelijk kan worden geselecteerd in de afdrukinstellingen.

Daarnaast is het type papier dat je kiest ook van groot belang. Kies voor gerecycled papier. Dit soort papier is gemaakt van eerder gebruikt papier en vereist minder grondstoffen en energie in de productie ervan. Hoewel gerecycled papier in het verleden als van lagere kwaliteit werd beschouwd, zijn er tegenwoordig vele hoogwaardige opties beschikbaar die geschikt zijn voor een scala aan afdruktaken.

De keuze voor inkt

Inktconsumptie is een andere belangrijke overweging. Originele inktcartridges kunnen een aanzienlijke milieu-impact hebben, vanwege zowel de productie als de afvalverwerking. Overweeg het gebruik van hervulbare cartridges of het kiezen voor cartridges van merken die recyclingprogramma’s aanbieden. Dit helpt niet alleen het milieu, maar kan ook kosten besparen.

Denk aan het onderhoud

Onderhoud van de printer is een aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien, maar regelmatig onderhoud kan de levensduur van de printer verlengen en zorgen voor een efficiëntere werking. Dit betekent minder vaak vervangen van printers en minder afval. Een goed onderhouden printer heeft ook de neiging om minder inkt te verspillen, wat zowel economisch als ecologisch voordelig is.

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK