Op zoek naar een wijnkoelkast? Wij helpen je kiezen!

Geschreven door Yvette
Op zoek naar een wijnkoelkast? Wij helpen je kiezen!

Wijnkoelkasten zijn in veel verschillende varianten verkrijgbaar. Zoals de naam al doet vermoeden is een wijnkoelkast een speciale koelkast voor het opslaan van wijnen. Een wijnkoelkast zorgt voor de meest ideale bewaaromstandigheden om wijnen in te bewaren. Denk hierbij aan de juiste temperatuur, de juiste luchtvochtigheid, een goede luchtcirculatie, het opvangen van trillingen en nog veel meer. Een wijnkoelkast kun je eenvoudig online bestellen bij Dewijnkoelkast en is zeker onmisbaar in het huis van een echte wijnliefhebber. Maar hoe kies je nu een geschikte wijnkoelkast? Wij helpen je kiezen!

Kijk naar het formaat van de wijnkoelkast

Een wijnkoelkast wordt ook wel een wijnklimaatkast genoemd. In een wijnkoelkast kun je tot een bepaald aantal flessen wijn kwijt, afhankelijk van het formaat van de wijnkoelkast. Zo kun je bijvoorbeeld tot 12 flessen kwijt in een compacte wijnkoelkast en tot 50 flessen kwijt in een grote wijnkoelkast. Bij het kiezen van het formaat van de wijnkoelkast is het belangrijk dat je kijkt naar het aantal flessen dat je in de wijnkoelkast op wilt slaan. Daarnaast is het ook belangrijk om goed te kijken hoeveel ruimte je hebt om de wijnkoelkast neer te zetten of in te bouwen. 


Eén of meerdere temperatuurzones

Drink jij alleen maar rode wijn, witte wijn of allebei? Je kunt een wijnkoelkast kopen met één temperatuurzone of met meerdere temperatuurzones. In een wijnkoelkast met één temperatuurzone kun je alleen wijnen kwijt die onder dezelfde temperatuur bewaard moeten worden. Drink je het liefst verschillende soorten wijn die onder verschillende temperaturen bewaard moeten worden? Dan kun je het beste kiezen voor een wijnklimaatkast met meerdere temperatuurzones. Op deze manier kun je zowel witte als rode wijn in de wijnkast opslaan. 

Handig om te weten

Wijn is een drank die erg gevoelig is voor factoren uit de omgeving. Voornamelijk de smaak van de wijn kan snel aangetast worden tijdens het rijpen. Door jouw wijnen onder de meest ideale omstandigheden te bewaren, zorg je ervoor dat de smaak optimaal blijft en dat de wijn langer bewaard kan worden. Bij het bewaren van de wijn heeft vooral de bewaartemperatuur invloed op de wijn. Een wijnkoelkast of wijnklimaatkast zorgt ervoor dat jouw wijnen op een ideale temperatuur bewaard worden. Deze temperatuur ligt meestal rond de 12 graden Celsius. De wijnen worden dus niet op kamertemperatuur bewaard. Op kamertemperatuur gaat de wijn vaak te snel rijpen, waardoor de wijn in de loop van de tijd niet meer zo lekker zal smaken.

Een wijnkoelkast regelt ook een optimale luchtvochtigheid. Dit is voornamelijk voor de kurk erg belangrijk en voorkomt uitdroging. Daarnaast zorgt een wijnkoelkast ook voor ventilatie van frisse lucht. Op deze manier kunnen nare luchtjes niet in de wijn trekken tijdens het ademen van de wijn.

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK