Wat zijn voor mij de voordelen van hout pellets?

Geschreven door Yvette
voordelen van hout pellets

Steeds vaker hoor je houtpellets voorbij komen, maar wat is echt eigenlijk precies en waarom is iedereen er zo fan van? Speciaal voor jou heb ik in deze blog de voordelen op een rijtje gezet en alles wat je moet weten. Pellets kopen is namelijk niet iets wat je even snel tussendoor doet zonder goed te zijn voorgelicht.

Voor wat gebruik ik de houtpellets?

Als je op zoek bent naar een duurzame manier van stoken en net zoals ik wil besparen in je stookkosten dan zijn houtpellets voor jou de oplossing. Je bespaart namelijk tot 50% op je stookkosten. Houtpellets zijn gemaakt van zaagsel, snoeihout en of houtspaanders. Houtpellets worden ook wel geperste houtkorrels genoemd. Door de hoge druk worden ze uitgeperst waardoor ze in korrelvorm eruit komen zonder een bindmiddel. Als je pellets gaat gebruiken zal je zien dat je weinig afval overhoudt, omdat de pellets volledig opbranden en tevens ook het maximale aan warmte afgeven. Er zijn verschillende soorten verwarmingen waar je de pellets voor kunt gebruiken. Hieronder volgt een uitleg per verwarming. 

Kachel met normaal reservoir

Een kachel oftewel een openhaard met schoorsteen geeft veel stralingswarmte af, de pellets zijn hiervoor geschikt. Onder de kachel bevindt zich een reservoir voor de pellets, zo kan je zelf bepalen hoeveel pellets je erin doet en wanneer die moet worden bijgevuld. 

Kachel met groot reservoir

Dezelfde kachel als hierboven is ook beschikbaar met een groot reservoir. Het reservoir kan geplaatst worden in een ruimte aansluitend van de kachel. Zo hoef je niet constant bij te blijven vullen maar wordt je kachel automatisch gevoed. 

Centrale verwarming

Het is ook mogelijk om je huidige stookketel die elektra of gas verbruikt te vervangen voor een stookketel op pellets. Aan deze stookketel wordt gewoon je centrale verwarming aangesloten. Je blijft dus je centrale verwarming op dezelfde manier gebruiken alleen scheelt het je enorm qua kosten!

Voordelen van houtpellets

Steeds vaker worden houtpellets gebruikt als vervangende energie voor elektra, gas en olie. De energiewaarde van houtpellets is hoog en de uitstoot van de koolstof is laag, hierdoor bespaar je enorm op je kosten als je gebruik maakt van houtpellets. De pellets zijn niet alleen milieuvriendelijk, maar ook gemakkelijk te gebruiken en schoon samengeperst zaagsel. De voordelen van pellets op een rij:

  • Koolstofuitstoot 90% lager dan bij centrale verwarming
  • Groen brandstof
  • Milieuvriendelijk
  • Lagere stookkosten
  • Er is subsidie verkrijgbaar voor aanschaf van pelletkachel

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK