2024 nieuwe wetgeving omtrent wegwerp plastic

Geschreven door Yvette
2024 nieuwe wetgeving omtrent wegwerp plastic

Sinds een aantal jaar zijn we er achter gekomen dat plastic toch niet zo goed is als we dachten. Het is namelijk gebleken dat het niet afbreekbaar is, waardoor het in grote getalen in de natuur terecht komt. De overheid is er nu op gebrand om hier iets aan te doen. Dit heeft gevolgen voor vrijwel iedereen, aangezien plastic veel gebruikt wordt. Vanaf 2024 komt er dan ook een nieuwe wetgeving omtrent wegwerp plastic. Gelukkig zijn er al verschillende oplossingen, zoals Drinkcup. Wij vertellen je er graag meer over.

Gratis plastic koffiebeker verboden

Voorheen kon je nog een to go koffiebeker krijgen als je koffie bestelde. Deze bekers waren gemaakt van plastic. Sinds juli 2023 geldt er een verbod op deze bekers. Deze mag je niet meer gratis mee krijgen en je moet er dus voor gaan betalen. Dit zorgt ervoor dat veel mensen overgegaan zijn tot een hard plastic beker. Deze koffiebekers kun je namelijk op een makkelijke manier hergebruiken. Zo weet je namelijk zeker dat je nog steeds kunt genieten van je kopje koffie, maar je hoeft niet meer iedere keer je beker weg te gooien. Ook is het voordeel aan een herbruikbare koffiebeker dat je niet iedere keer hoeft te betalen voor je wegwerp plastic!

Wat betekent dit voor evenementen?

Ook voor evenementen is het niet meer toegestaan om wegwerp plastic bekers te gebruiken. Dit is natuurlijk erg goed, aangezien je op een festival altijd door een grote berg afval loopt aan het einde van de dag. Gelukkig is er wel een zeer goede oplossing voor. Je kunt namelijk ook kunststof bekers huren. Deze bekers worden niet weggegooid als ze eenmaal gebruikt zijn, maar worden afgewassen. Hierdoor kunnen de bekers voor meerdere festivals en evenementen gebruikt worden. Als organisatie van een festival kun je de bekers voor een bepaalde periode huren en na het festival weer gemakkelijk inleveren. Op deze manier gaan we het plastic afval tegen en hopen we op een schoner milieu!

Wat verandert er precies vanaf 2024?

Als we naar de regels kijken voor wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen, wordt er op dit moment een onderscheid gemaakt tussen twee aspecten. Het eerste aspect is het ter plaatse gebruiken van het plastic. Bij consumptie op locatie, zoals koffie, wordt er vanaf 2024 een verbod gelegd op het gebruik van wegwerp plastic. De oplossing hiervoor is het gebruik van hard plastic. Dit kun je namelijk gemakkelijk hergebruiken. Heb je bijvoorbeeld een snackbar? Dan kun je bakjes en bekers laten maken van hard plastic. Deze kun je vervolgens afwassen en direct weer hergebruiken voor andere klanten. Op deze manier draag je direct bij aan het milieu en voorkom je een boete!

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK