De geschiedenis van de broek

Geschreven door Yvette
De geschiedenis van de broek

Iedereen heeft er op zijn minst een van in de kast hangen: de spijkerbroek. Een donkere wijde of juist een lichte super skinny, de jeans zijn in erg veel verschillende soorten en kleuren te verkrijgen en zijn daarnaast eindeloos te combineren. Maar waar komen deze fijne broeken vandaan en hoe worden ze gemaakt? Dat vertellen we je graag in dit blog!

De spijkerbroek

Een spijkerbroek of jeans is een broek die gemaakt wordt van een sterke gekeperde stof. Deze stof wordt ook wel spijkerstof of denim genoemd. De naam denim komt van de manier waarop de stof gemaakt wordt. Deze wordt namelijk geverfd met een speciale kleur blauwe verf: serge de Nimes. Dit was een vertaling van het italiaanse ‘blu de Genova’.  De zakken van een spijkerbroek worden verstevigd met kleine kinknagels, vandaar de naam spijkerbroek. De spijkerbroek was in eerste instantie bedoeld voor goudzoekers en mijnwerkers en later als werkkleding. In de tweede helft van de 20e eeuw zag men de broek echter ook steeds vaker terugkomen als modeartikel. 

Mode

Tegenwoordig is de spijkerbroek niet meer weg te denken uit het straatbeeld en heeft iedereen er een of meerder in de kast hangen. Fabrikanten van de spijkerbroek hadden dit succes echter nooit voorzien. De broeken waren (zoals eerder vermeld) bedoeld voor werklui, echter werd de spijkerbroek door de verschijning in modeblad Vogue al snel wat populairder voor andere mensen. Wel had de spijkerbroek nog altijd een ruig imago en werden ze als provocatief gezien doordat mensen als Elvis Presley en James Dean de broeken ook droegen. 

Nederland

In Nederland werd de spijkerbroek iets later geïntroduceerd in de jaren 50. In het begin waren het voornamelijk mannen die de spijkerbroeken droegen, maar sinds de jaren 60 is de spijkerbroek ook razend populair onder dames. Tegenwoordig zijn er erg veel verschillende soorten jeans te vinden in de winkels en dragen naast alleen mannen ook vrouwen spijkerbroeken. Zo bestaan er flared jeans, wide leg jeans, bootcut jeans en skinny jeans, maar word de spijkerbroek tegenwoordig ook gebruik voor bijvoorbeeld leuke spijkerjassen en mooie tassen. 

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK