Waar moet je rekening mee houden bij het afsluiten van een hypotheekrente?

Geschreven door Yvette
Waar moet je rekening mee houden bij het afsluiten van een hypotheekrente?

Mijn kennis over banken en hypotheekrentes is miniem. Toen ik mijn woning kocht, heb ik me dan ook goed moeten laten informeren over wat ik allemaal moest regelen. Het was veel, waardoor ik gebruik maakte van lijstjes waarop ik schreef wat ik allemaal nog moest doen. Ik liet deze lijstjes dan aan vrienden en familie lezen zodat ze konden zeggen of ik iets vergeten was. Wanneer je een overzicht wil bewaren, kan ik je dit zeker aanraden! 

Wat is een hypotheekrente?

Een hypotheek is een lening die je aangaat bij een verstrekker voor het aankopen van een woning. De kans is namelijk groot dat je de aankoop van een woning niet volledig kan financieren en je dus geld moet lenen. Hoeveel je moet lenen, hangt af van verschillende factoren. De belangrijkste factor is natuurlijk de aankoopprijs. Hoe hoger de aankoopprijs, hoe hoger de hypotheek. 

Wanneer je een hypotheek afsluit, wordt er ook een hypotheekrente bepaald. Deze rente wordt verrekend in het bedrag dat je maandelijks moet afbetalen. Hoe meer geld je leent, hoe hoger de rente ook zal zijn. 

Het rentepercentage fluctueert aangezien het voor een deel wordt bepaald door de economie. Indien het goed gaat met de economie, zal de rente hoger liggen. Wanneer de economie het niet goed doet, wil de Europese Centrale Bank een economische groei stimuleren waardoor het de voorwaarden om te lenen zal vergemakkelijken. Dit heeft als gevolg dat de rentes dalen. 

Wat is de hypotheekrenteaftrek?

In Nederland heb je de mogelijkheid om een deel van je hypotheekrente af te trekken van je belastbaar inkomen. Hierdoor daalt je inkomen waardoor je ook minder belastingen moet betalen op je inkomen. Hierbij wordt er gewerkt met verschillende belastingschijven. Hoe hoger je inkomen, hoe hoger het percentage dat je kan aftrekken van je inkomen. 

De hypotheekrenteaftrek heeft heel wat kritiek gekregen aangezien mensen met een hoger inkomen ook vaak duurdere huizen kopen. Dit heeft als gevolg dat ze een hoger bedrag aan rente betalen, waardoor ze meer van hun belastbaar inkomen kunnen aftrekken. Daarom is er beslist om het percentage van de hypotheekrenteaftrek voor de hoogste inkomens jaarlijks te laten dalen. Sinds 2014 was dit met een halve procent per jaar, maar in 2020 werd er beslist om dit te verhogen tot drie procent per jaar en dit tot 2023. 

Wanneer je lening in orde is, kan je je bezig houden met het plannen van je verhuis en met de eventuele verkoop van je oude huis. Ik wens je alvast heel veel succes! 

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK