Een zwembad in de tuin: welke kies je?

Geschreven door Yvette
Een zwembad in de tuin: welke kies je?

Met een zwembad in de tuin creëer je een gezellige sfeer, waar het hele gezin plezier aan beleeft. Opblaas- en opzetbaden zijn er tegenwoordig er in alle maten en vormen. Van kleine kinderbadjes tot serieuze gardenpools, waar je als volwassene zelfs een paar zwemslagen in kunt maken.

Soorten tuinzwembaden

We kennen drie soorten tuinzwembaden. Mocht een zwembad kopen tot je zomerplannen behoren, is het goed te weten wat er zoal op de markt is.

Opblaasbaar zwembad

Opblaasbaden bestaan uit luchtringen en kunnen een ronde of rechthoekige vorm hebben. Ze zijn voornamelijk geschikt als kinderbadje. Er is geen filterpomp op aan te sluiten. Het is het voordeligste soort tuinzwembad. Je koopt ze al vanaf enkele tientjes en zijn in leuke themavormen te krijgen. Gemiddeld gaan ze een zomer mee.

Frame opzetzwembad

Frame opzetzwembaden hebben een lange levensduur en zijn verkrijgbaar tot in de grotere maten. Je bent niet gebonden aan een ronde of rechthoekige vorm, er zijn ook zes- en achtkantige baden. De allerkleinste maten uitgezonderd, heb je voor het zwembad onderhoud een filterpomp en waterreinigingsset nodig. Wanneer de zijwand hoger is dan een meter, is ook een zwembadtrapje een welkom accessoire. Omdat het bad langere tijd met zijn water doet, kun je niet zonder afdekzeil of zwembadkap. Frame tuinzwembaden zijn het duurst van de verplaatsbare tuinzwembaden, maar gaan dan ook het langst mee.

Easy set opzetzwembad

Easy set pools zitten qua uitvoering en prijs tussen de opblaas- en opzetzwembaden in. De Easy zwembaden hebben geen stalen frame Ze zijn opgebouwd uit een stevige liner die stabiel gehouden wordt door een opblaasbare zwembadrand. Ze zijn er alleen in ronde vorm. Je kunt er een filterpomp op aansluiten, waardoor je niet gebonden bent aan het dagelijks water verversen. Bij zorgvuldig gebruik, doe je er twee tot drie jaar mee.

Tuinzwembad opzetten

Als je de stappen van de handleiding volgt, is een tuinzwembad opzetten zo gebeurd. Toch zijn er enkele dingen die je het best van te voren regelt of in je achterhoofd houdt.

  • Zorg altijd voor een vlakke ondergrond die ontdaan is van puntige voorwerpen en het liefst waterpas.
  • Gebruik een grondzeil, rubberen tegels of kunstgras om een modderpoel te voorkomen.
  • Bespaar jezelf een berg ergernis en zet een framezwembad met zijn tweeën op.
  • Als je bij het opzetten het bad in moet, om plooien glad te strijken, doe dit dan op je sokken of met blote voeten.
  • Vul het bad niet met grondwater. Dit kan mineralen bevatten die verkleuringen veroorzaken.
  • Vouw en berg het zwembad pas op als het echt helemaal droog is.

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK