Ik heb last van vochtproblemen in de kruipruimte; Wat nu?

Geschreven door Yvette
Ik heb last van vochtproblemen in de kruipruimte; Wat nu?

Vochtproblemen komen helaas vaak voor in Nederland. Zeker in de kruipruimte kan het al snel grote problemen verzorgen. Dit komt omdat het waterpeil in Nederland erg laag ligt. Hierdoor is de grond snel vochtig en dit kan via de kruipruimte naar het huis komen. Door kruipruimte ventilatie aan te brengen, kun je deze problemen voorkomen. In dit blog bericht willen we je graag meer vertellen wat je kunt doen tegen vochtproblemen in de kruipruimte.

Hoe ontstaan vochtproblemen in de kruipruimte

Er zijn verschillende redenen waarom vochtproblemen kunnen ontstaan. In de kruipruimte komt het veelal doordat het water in de grond verdampt. Het kan namelijk redelijk warm worden in de kruipruimte. Als er geen goede kruipruimte ventilatie is, kan het vocht nergens heen en trekt het de woning in. Daarnaast kan er ook schimmel ontstaan in de kruipruimte. Deze ontstaat namelijk als de luchtvochtigheid boven de 70% komt. De schimmel kan voor nog meer problemen zorgen. De schimmel kan namelijk het hout aan gaan tasten, waardoor er houtrot optreedt. Vervolgens komt er ook een nare geur vanaf, waardoor het onaangenaam in je woning kan worden. Het is dus erg belangrijk dat je de kruipruimte op een goede manier behandeld.

Hoe voorkom je vochtproblemen in de kruipruimte?

Vochtproblemen in de kruipruimte wil je natuurlijk proberen te voorkomen. Vocht in de kruipruimte ontstaat doordat de het water uit de grond omhoog komt door de lucht. Door een ventilatie toe te voegen aan de ruimte, zorg je ervoor dat de vochtige lucht een uitweg heeft. Dit zorgt er direct voor dat de vochtproblemen in de kruipruimte opgelost worden. Er wordt een rooster geplaatst aan de buitenkant van de muur net boven de grond. Vervolgens wordt er met een buis een verbinding gemaakt met de kruipruimte. Dit zorgt ervoor dat er lucht kan stromen van de buitenlucht naar de kruipruimte en andersom. Het aantal ventilatieroosters dat je moet plaatsen verschilt per kruipruimte. De meeste kruipruimtes hebben tussen de 4 en de 6 ventilatieroosters om voor een goede ventilatie te zorgen.

De voordelen van kruipruimte ventilatie

Het plaatsen van kruipruimte ventilatie heeft verschillende voordelen. Allereerst zorgt een goede ventilatie ervoor dat alle lucht een uitweg heeft. Dit zorgt er direct voor dat vocht geen kans krijgt om voor problemen te zorgen. Daarnaast zorgt een goede kruipruimte ventilatie er ook voor dat schimmel geen kans krijgt om te groeien. De schimmel heeft namelijk een vochtige en windstille omgeving nodig. Doordat je een goede ventilatie aanlegt, kan de schimmel niet (verder) groeien en voorkom je dat er problemen met het hout ontstaan. Zo weet je zeker dat je kruipruimte en je woning sterk blijven!

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK