Grootmoeders Hachee

Geschreven door Yvette

Hachee is een traditional stoofgerecht dat voornamelijk in de winter veel gegeten wordt. Wanneer het buiten wat kouder word zijn de warme, kruidige en smaakvolle maaltijden het lekkerst. Het duurt wel een paar uur voordat het gerecht bereid is want er is tijd nodig om het vlees te kunnen stoven. Hachee komt van het Franse woord “hancher” dat hakken betekent. Al sinds de 17e eeuw at men vaak stoofpot met vlees. Dit gerecht is dus al een eeuwen oud gerecht. Het gerecht word tot de typische Nederlandse keuken gerekend.


Winter

Vroeger gingen we s ’winters altijd naar opa, oma toe. Ik vond dat vroeger heel leuk, oma kon ook nog eens zo lekker koken! Ik weet nog wel dat ik als kinds buiten in de sneeuw zat te spelen en kwam daarna helemaal koud het huis binnen en wat rook het lekker zeg! De geur van was helemaal verspreidt door het huis, de geur was echt verrukkelijk. De geur van gestoofd vlees, laurier en jenever bessen. Het komt je vast bekend voor, maar het was de geur van grootmoeders hachee. Het huis was ook zo lekker warm, wat erg belangrijk is tijdens het winter seizoen. We willen zeker niet ziek worden dus blijf je huis goed verwarmen.  

Hoe maak je Hachee?

Maar hoe maak je nou de lekkerste hachee? Welk vlees moet je gebruiken? Destijds gebruikte mijn grootmoeder altijd doorregen runderlappen, want die hebben extra vet. Dat is belangrijk want dat zorgt ervoor dat het vlees na het stoven lekker zacht word. Als je niet van teveel vet houd, geen paniek. Want je kan altijd na afloop het vet verwijderen.

De kruiden

De kruiden die je gebruikt zijn laurier, kruidnagels en jeneverbessen. Naast deze kruiden zijn er ook andere hachee kruiden. Maar wat wij vandaag gaan maken is de ouderwetse hachee, zoals we van onze grootmoeders gewend zijn. Wij aten vroeger altijd hachee met lekkere stoofpeertjes en rode kool, heerlijk!

Recept

Ik krijg er al helemaal honger van, dus laten we maar gauw beginnen. Hieronder zal ik je vertellen wat je nodig gaat hebben om hachee te maken en hoe je het moet maken. Dit is een recept voor 4 personen, heerlijk als avond eten tijdens dit koude seizoen.

Ingrediënten:

  • 600 gram doorregen runderlappen
  • 2 laurierblaadje
  • Zout
  • Peper
  • 5 uien
  • 2 theelepels tijm
  • 50 gram roomboter
  • 1 – 2 theelepels bloem
  • 250 milliliter water
  • 1 blokje runderbouillon
  • 1 theelepel suiker
  • 2 theelepels tomaten puree
  • ½ liter warm water
  • 2 theelepels azijn
  • 4 kruidnagels

Stappenplan:

  • Pel de uien en snij ze in stukken.

  • Vervolgens smelt je de boter in een braadpan en braad je het vlees. Het is belangrijk om de hele tijd te blijven roeren.

  • Na 2 minuten kan je de stukken ui toevoegen. Doe er lekker wat zout en peper bij om het vlees en de uitjes op smaak te krijgen.

  • Roer het samen met de bloem goed door elkaar.

  • Vervolgens kan je het bouillonblokje verkruimelen boven het stuk vlees en voeg daar de ½ liter warm water toe. Het vlees moet er ongeveer net onder staan.

  • Daarna kan je de azijn, suiker, laurierblaadje en kruidnagels toevoegen.

  • We zijn er bijna! Zet nu de deksel op de pan, wat nu dus belangrijk is dat je de deksel wel schuin op de pan zet zodat het nog op een klein kiertje open blijft.

  • Kook de Hachee na ongeveer 3 uurtjes gaar op klein vuur.

  • Dan kan je de jus even proeven. Als die nog niet op smaak is dan kan je nog wat extra peper en zout toevoegen. Daarna zijn we helemaal klaar, tijd om te smullen!

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK