Hoe houd je je konijn als huisdier gelukkig?

Geschreven door Yvette
Hoe houd je je konijn als huisdier gelukkig?

Konijnen hebben veel zorg en aandacht nodig. Helaas wordt dit niet altijd gegeven aan een konijn, wat een konijn behoorlijk ongelukkig kan maken. Neem alleen een konijn als huisdier als je écht voldoende tijd hebt om ervoor te zorgen. Gaat dat lukken? Lees dan verder voor onze tips: zo houd je je konijn gelukkig.

Voldoende beweegruimte

Een konijn heeft behoorlijk wat bewegingsruimte nodig. Dit wordt soms onderschat. Als een konijn buiten leeft, is een konijnenhok met ren een slimme keuze. Hier kan je konijn lekker in rondrennen. Het is saai voor een konijn om altijd maar in een klein hokje te leven. Let hier dan ook zeker op als je konijn binnenhuis leeft. Kies een konijnenhok dat zo groot mogelijk is: maak hier het liefst ruimte voor vrij in bijvoorbeeld de woonkamer. En laat het diertje ook regelmatig uit het hok. Je moet er de kabels en snoeren voor afplakken, maar dit is het meer dan waard. Je konijn beleeft namelijk aanzienlijk meer plezier als hij of zij door de kamer mag rondlopen en -snuffelen!

Konijn heeft aandacht nodig

Konijnen hebben veel aandacht nodig. Ze kunnen namelijk snel vereenzamen. Voorkom daarom te allen tijde dat je konijn in z’n eentje in een (buiten)hok leeft, waarbij er niet of nauwelijks iemand naar het dier omkijkt. Uiteindelijk kan een konijn zelfs sterven van eenzaamheid: een verdrietige dood. Zorg dat je regelmatig bij je konijn in de buurt bent. Praat tegen het dier en aai het voorzichtig. Sommige konijnen kun je ook oppakken, maar doe dit alleen als het konijn het toestaat.

Maatje voor je konijn

Hoewel jij je konijn aandacht en liefde kunt geven, is het nog een beter idee om een tweede konijn in huis te nemen. Zo heeft je konijn namelijk een soortgenootje om mee om te gaan, wat natuurlijk wel zo gezellig is. Haal bijvoorbeeld twee vrouwtjes in huis. Het werkt het best als de konijnen elkaar al van jongs af aan kennen, maar ook een vereniging op latere leeftijd kan goed gaan. Neem hier wel even de tijd voor en laat de konijnen aan elkaar wennen.

Juiste voeding

Je kunt konijnen niet zomaar wat voorschotelen. Het is slim om je konijn een strikt dieet te laten volgen, bestaande uit hooi, biks en groenten. Zorg voor voldoende variatie en geef enkel vers eten. Verder heeft je konijn altijd vers water nodig.

Verzorging van een konijn

Konijnen hebben relatief veel verzorging nodig. Onderschat dit niet! Je kunt een konijn niet verwaarlozen, want dan gaat de gezondheid van het dier heel snel achteruit. De basis ligt bij het controleren van de gezondheid van het dier. Hoe staat het met het gebit, de vacht en de nagels? De nagels moet je soms knippen, met name als het konijn binnenshuis leeft. Bij sommige konijnen moet je de vacht borstelen, om glans te behouden en klitten te voorkomen. Neem er regelmatig de tijd voor om je konijn te verzorgen: je moet dit leuk vinden en voor het diertje over hebben.

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK