Is het gebruik van een kinderslaapzak een goed idee?

Geschreven door Yvette
Is het gebruik van een kinderslaapzak een goed idee?

Het bereiken van de slaapdoelen van je gezin kan lastig zijn en er zijn veel producten op de markt die je beloven dat ze je zullen helpen om samen met je baby heerlijk te slapen! Kinderslaapzakken zijn een van die producten die precies dat kunnen. De meeste ouders dromen van een veilige en rustige slaap voor hun baby. Dit is mogelijk door het gebruik van een kinderslaapzak. 

Wat is een babyslaapzak?

Dit slaaphulpmiddel is in feite een draagbare deken voor je baby. Ontwerpen variëren per merk, maar uiteindelijk heeft je baby een dekenachtige bedekking rond zijn lijf en bovenlichaam die zijn hoofd niet bedekt. Het kan aan de voorkant of aan de onderkant en zijkanten worden dichtgeritst en aan de bovenkant worden vastgeklikt!

Vanaf wanneer moet je een kinderslaapzak gaan gebruiken voor de slaap van je baby?

Tijdens de eerste 8-12 weken is het aangeraden om een inbakerdoek te gebruiken voor je baby.. Een inbakerdoek is een geweldig slaapmiddel dat je baby lekker knus houdt, maar ook helpt om zijn Moro-reflex te bestrijden. Deze reflex gebeurt met een baby wanneer ze op het punt staan ​​in slaap te vallen. Het lijkt op een schrikreactie en de baby voelt alsof hij valt waardoor de slaap van je baby verstoort wordt. Na zo´n drie maanden begint deze reflex te vervagen en dit is het punt waarop je echt moet gaan kijken naar de overgang naar een kinderslaapzak.

Waarvoor is het gebruik van een kinderslaapzak goed?

Veilige slaap

Het gebruik van een kinderslaapzak is in de eerste plaats al beter dan het gebruik van losse dekens. Deze laatste heeft immers een groter risico dat het hoofd van je kind bedekt wordt en kan dus leiden tot verstikking. 

Ze houden de baby warm en knus

Heel vaak maken ouders zich zorgen dat hun baby ’s nachts koud hebben. Een kinderslaapzak helpt die twijfelweg te werken. Een kinderslaapzak voorkomt dat het kind zijn deken wegtrapt en dus koud krijgt. 

Belangrijk onderdeel van een bedtijdritueel

Onthoud dat consistentie de sleutel is als het gaat om het helpen de goede nachtrust van een baby te bereiken. Door een slaapzak in hun slaaproutine op te nemen, voeg je een springplank toe die ze zullen herkennen en die ze de signalen geeft dat de slaap eraan komt.

Ze kunnen helpen bij het doorslapen van een baby

Alle bovenstaande redenen zijn op zich al erg belangrijk waardoor de keuze voor een kinderslaapzak gerechtvaardigd is. Maar alles samen hebben ze nog een groter doel: ervoor zorgen dat je baby een goede nachtrust krijgt. Met de aankoop van een kinderslaapzak zorg je er dus voor dat je kind zal doorslapen en zijn slaapdoel zal bereiken.

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK