Voorzetramen als volwaardig alternatief voor dubbele beglazing

Geschreven door Yvette
Voorzetramen

Zelf ben ik altijd op zoek naar manieren om mijn steentje bij te dragen aan het milieu. Ik houd rekening met de kleine dingen zoals plastic verpakkingen vermijden en goed sorteren, maar ook bij grotere aankopen of projecten probeer ik altijd aan het milieu te denken. Vaak moet je je levensstijl hiervoor niet erg hard aanpassen en je hebt er meestal zelf ook wel voordeel aan. Een van deze voorbeelden zijn voorzetramen. 

Wat zijn voorzetramen?

Zelf kende ik het principe van voorzetramen nog niet lang, maar het heeft heel wat voordelen! Voorzetramen zijn ramen die worden geplaatst voor de bestaande ramen. Er moeten dus geen ramen vervangen worden. Deze ramen worden vaak gebruikt als alternatief voor wanneer dubbele beglazing technisch gezien niet mogelijk is. 

Een voordeel van deze voorzetramen is dat ze zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant van de bestaande ramen kunnen geplaatst worden. Dat hangt af van de keuze die jij maakt. Wanneer ze aan de buitenkant worden gemonteerd, worden het voorzetramen genoemd. Wil je ze aan de binnenkant, dan zijn het achterzetramen. Daarnaast kan er ook gekozen worden om ze vast te plaatsen of met scharnieren. Bij deze tweede optie kan je ze in een latere fase nog demonteren of kan je ze openzetten tijdens de zomerperiode.

Voordelen van voorzetramen

Voorzetramen hebben heel wat voordelen. Zoals ik hierboven al heb vermeld, is het voor mij altijd een groot pluspunt dat een bepaalde aankoop of project een positief invloed heeft op het milieu. Dat is ook het geval bij deze voorzetramen. Net zoals bij dubbele beglazing zorgen ze ervoor dat je energie kan besparen door de isolerende werking. Dit is goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee! 

Een ander voordeel is dat deze voorzetramen een brandvertragende werking hebben. Ze springen namelijk sneller kapot wanneer ze worden blootgesteld aan extreem hoge temperaturen. Daarnaast zorgen ze ook voor een veiliger gevoel naar inbrekers toe. Een raam van enkel glas is heel eenvoudig stuk te slaan. Een extra voorzetraam bemoeilijkt dit. Wanneer eventuele inbrekers dit zouden merken, zullen ze veel sneller stoppen om geen aandacht te trekken.

Ik wil ook meegeven dat je met bepaalde zaken ook rekening moet houden bij het plaatsen van voorzetramen. Een van de grootste aandachtspunten is condensvorming. Doordat de ramen niet luchtdicht tegen elkaar kunnen geplaatst worden, is er een mogelijkheid tot condensvorming. Daarom is het essentieel dat er bij het plaatsen een aantal gaatjes worden gemaakt in het raamwerk om ventilatie mogelijk te maken. 

Ik kan het iedereen aanraden!

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK