Welke type badjas is het beste?

Geschreven door Yvette
type badjas

Zelf heb ik enkel een kamerjas en geen badjas. Er is wel degelijk een verschil tussen de twee. Een kamerjas wordt boven je kledij gedragen. Ik draag het voornamelijk als ik het wat frisjes heb en geen verwarming wil opzetten. Het kan ook puur als sier gedragen worden. Er bestaan kamerjassen die verschillende borduursels hebben. Een badjas daarentegen wordt echt gebruikt wanneer je uit het bad of douche komt. 

Verschillende soorten badjassen

Een badjas kan uit verschillende soorten materiaal worden gemaakt. De meest voorkomende zijn badstof, velours of fleece. Een badjas uit fleece zal heel zacht aanvoelen en is ook vrij warm. Het nadeel van dit materiaal is dat het eigenlijk geen water opneemt. Het zal er dus niet voor zorgen dat je sneller droog bent na een douche of bad. Het zou wel een goede vervanging zijn voor een kamerjas. 

Badstof is eigenlijk een soort katoen, maar hierbij wordt een speciale weeftechniek gebruikt. Het katoen wordt namelijk in lussen geweven, waardoor er dus meer materiaal gebruikt moet worden. Doordat er meer materiaal wordt gebruikt, kan er ook meer water worden opgenomen. Ideaal dus voor een badjas. Dit materiaal wordt trouwens ook gebruikt voor handdoeken.

Velours wordt soms vergeleken met fluweel, maar is eigenlijk ook een soort katoen. Het is iets hariger dan fluweel en vaak ook soepeler. Velours kan namelijk in tegenstelling tot fluweel ook gebreid worden. Badjassen uit velours zijn vaak bedrukt met tekeningen of prints. Het is minder goed bestand tegen water dan badstof en heeft vaak een luxueuzere uitstraling. Je kan deze badjas dus best pas dragen wanneer je je al hebt afgedroogd met een handdoek. 

Wasvoorschriften voor een badjas

Wanneer ik iets nieuw koop van kledij kijk ik altijd naar de wasvoorschriften. Ik zou het jammer vinden als mijn nieuwe aankoop meteen gekrompen uit de was komt. Een badjas kan best op een lagere temperatuur gewassen worden en dit om verschillende redenen. Ten eerste is een lagere temperatuur beter voor het milieu. Dit geldt eigenlijk voor alle wasbeurten. Een lage temperatuur voorkomt ook het krimpen van je badjas. Als laatste zorgt een wasbeurt op 30 of 40 graden er ook voor dat de kleur van de badjas langer behouden blijft en hij blijft ook zijn zachte textuur behouden. 

Het wordt bovendien ook aangeraden om je badjas binnenste buiten in je machine te steken. Haal de badjas ook meteen na de wasbeurt uit de machine. Dit verlengt beide de levensduur van de badjas.

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK