Zelf frieten maken

Geschreven door Yvette
Zelf frieten maken

Wie is er nou niet gek op een frietje? Ze zijn heerlijk! Zelf gemaakte frietjes zijn het lekkerst natuurlijk. Denk aan de geur van verse friet, krijg er al meteen honger van! Zelf gebakken frieten zijn vaak ook beter dan de frieten uit de winkels of snackbars. Het probleem is alleen dat er te weinig (jonge) mensen zijn die het leuk vinden om het zelf te maken.

Friet maken moeilijk?

Vroeger dacht ik ook dat zelf frieten maken moeilijk was, want welke aardappel moet ik gebruiken, hoe lang moet de friet gebakken worden of op welke temperatuur moet er gebakken worden? Dat zijn allemaal dingen die ik mezelf afvroeg. Veel mensen denken daarom ook dat zelf friet maken moeilijk is, waardoor ze al gauw eerder naar de snackbar gaan of pakken ze even de diepvries friet erbij. Gelukkig is zelf frieten maken niet moeilijk. De allerlekkerste frietjes maak je in ieder geval van bloemige aardappelen, bijvoorbeeld: bintjes. Dat zijn wat lange grotere aardappelen, die veel zetmeel bevatten om dus de frietjes mooi goudbruin en krokant te maken.

Sausjes

Iedereen eet z’n frietjes anders, en dan bedoel ik niet of de frietjes nou dik of dun gesneden zijn. Ik heb het dan over de sausjes! Tegenwoordig zijn er zoveel opties, iedereen is ook anders van elkaar en heeft een andere smaak. De klassiekers zijn: mayonaise, ketchup, curry of cocktail. Verder zijn er nog veel andere sausjes zoals: satésaus, joppiesaus, speciaal, oorlog, knoflooksaus, chilisaus, mosterd. Zoals je ziet zijn er dus heel veel opties! Welke is jouw favoriet?

Recept friet maken

Hieronder een recept voor lekkere zelf gemaakte frietjes. (Voor 2 personen)

Ingrediënten:
1. 4 bloemige aardappelen 
2. Vloeibaar frituur olie
3. Zout

Benodigdheden:
1. Dunschiller of mes
2. Keuken papier of schone theedoek
3. Pan (frituurpan)
4. Thermometer

Recept friet maken

Stappenplan:

  1. Als eerste moet je de aardappelen schillen met een dunschiller of een schilmesje. Tenzij je liever friet met schil wilt maken, dan moet je eerst de aardappelen goed wassen.
  • Vervolgens snij je de aardappelen over de lengte in repen. Je kan zelf de dikte van de frietjes bepalen maar als je ze niet zo dun wilt hebben als diepvries friet zou ik ze ca. 1,5 cm snijden. Je kan dit met de hand doen of een frietsnijder gebruiken. Het voordeel van een frietsnijder is dat het veel tijd bespaard en dat je mooie rechte friet krijgt.

  • Spoel de gesneden frietjes daarna even af met koud water en laat ze vervolgens goed uitlekken. Je kan ze ook af deppen met keukenpapier of een schone theedoek. (Dit voorkomt dat de frietjes aan elkaar gaan plakken).

  • Nu is het tijd om de friet te bakken. In totaal moet je de friet 2 keer bakken. De eerste keer op een lagere temperatuur en de tweede keer op een hogere temperatuur.

  • Verwarm de frituur pan nu op 140 – 150 graden. Zodra de olie op temperatuur is frituur je de frietjes voor ongeveer 5 minuten. Haal de frietjes vervolgens uit de frituur en laat ze minimaal 30 minuten afkoelen voordat je ze gaat afbakken.

  • Verwarm de frituur pan nu tot 170 – 180 graden en zodra de olie weer op tempratuur is bak je de voorgebakken frieten. Je bakt ze ongeveer 3 – 4 minuten totdat ze ongeveer goud bruin zijn. Dan zijn ze ook nog eens lekker krokant, wat zout erop en eet smakelijk!

Tipje
Als je geen frituur pan hebt dan kan je ook zelf friet bakken met een wok of een pan op het vuur. Het word wel wat moeilijker om de temperatuur op de juiste stand in te stellen. Dus eerst moet je het vuur middelhoog zetten en warm laten worden. Gooi dan eerst 1 frietje erin, als die niet te hard knettert dan is de temperatuur goed, zet hem anders wat zachter.

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK