De voordelen van speelgoed van hout

Geschreven door Yvette
De voordelen van speelgoed van hout

Het is een tijdje weggeweest in de populariteit, maar het is tegenwoordig weer helemaal terug: houten speelgoed! Veel mensen kennen het van vroeger. Er waren altijd houten treinen of houten loopfietsjes. Tegenwoordig zijn ze weer helemaal terug. Een korte tijd heeft plastic speelgoed veel terrein gewonnen, maar niets weegt op tegen ouderwets speelgoed van hout. In dit blogbericht willen we je dan ook graag de voordelen van speelgoed van hout laten weten.

Tijdloos speelgoed

Zoals je wellicht al eerder hebt gelezen, is houten speelgoed weer helemaal terug aan het komen. Niet zo gek ook, als je begrijpt dat houten speelgoed tijdloos is. Een houten trein of een houten loopfiets zijn namelijk altijd leuk voor een kindje. Het maakt daarom niet uit welk jaartal het is. Speelgoed van hout werkt op de creativiteit en de verbeelding van het kind, waardoor er geen andere kennis voor nodig is. 

Duurzaamheid

Een ander voordeel van houten speelgoed, is dat het extreem duurzaam is. Hout is namelijk een zeer sterke grondstof. Het speelgoed gaat daarom niet snel kapot en kan ook nog eens jaren mee. In tegenstelling tot plastic speelgoed is houten speelgoed veel beter. Plastic speelgoed gaat namelijk snel kapot. Daarnaast raakt een kind er ook snel op uitgekeken, omdat het niet goed op de creativiteit van het kind werkt. Laat het kind een plastic speelgoed vallen? Dan kan het zomaar zijn dat hij direct kapot gaat. Bij houten speelgoed is dit niet het geval!

Stimuleer de verbeelding

Zoals we al een klein beetje hebben prijsgegeven, is houten speelgoed enorm goed voor de stimulatie van de verbeelding van het kind. Dit komt omdat het speelgoed in veel opzichten ‘saai’ kan lijken. Hierdoor dient het kind zijn eigen creativiteit en verbeelding te gebruiken om met het speelgoed te spelen. Dit is erg goed voor de ontwikkeling van het kindje en zal er daarnaast voor zorgen dat hij ook niet verwend raakt. Het is voor kinderen belangrijk dat ze een eigen weg zoeken en niet een weg die perfect is uitgestippeld. Door het gebruik van houten speelgoed wordt dit het kind bijgebracht.

Houten speelgoed is enorm veilig

Tot slot is een laatste voordeel aan houten speelgoed dat het enorm veilig is. Houten speelgoed wordt namelijk altijd in grotere stukken geleverd, waardoor het niet makkelijk is om in de mond te stoppen. Het kind kan dus spelen met houten speelgoed zonder dat hij of zij hier in zal kunnen stikken. Daarnaast worden er ook geen chemische producten gebruikt in het speelgoed, dat bij plastic vaak wel het geval is. Tot slot zorgt houten speelgoed er ook voor dat er geen scherpe randen zijn en dat het altijd goed geschuurd is. Heb jij je woonkamer al vol liggen met speelgoed?

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK