Door welke geur of smaak ben jij meteen weer in een andere wereld?

Geschreven door Yvette
Door welke geur of smaak ben jij meteen weer in een andere wereld?

We hebben allemaal wel eens van die momenten. We ruiken of proeven iets, en zonder dat we er iets voor hoeven te doen komen er opeens herinneringen naar boven. Dat kunnen vervelende herinneringen zijn, maar we focussen ons hier even op de juist prettige. Want hoe heerlijk is het om zomaar, vaak volledig onverwacht, in je hoofd opeens weer in een heel andere wereld te zijn? Welke geuren en/of smaken weten dat bij jou op te roepen?

Geuren uit je kindertijd

Als er één periode is waar we veel herinneringen aan hebben, waarvan we het grootste deel niet zomaar op kunnen roepen, dan is het wel onze kindertijd. De jaren waarin we klein en onschuldig waren, en iedere nieuwe dag weer een nieuwe ontdekkingsreis was. We leerden de wereld kennen, stap voor stap, en maakten daarbij heel wat herinneringen.

Omdat deze periode voor de meeste mensen lang geleden is, zitten de herinneringen vaak het verst weggestopt. Maar dat kan helemaal veranderen als je opeens iets ruikt of proeft uit die tijd. Als je op straat loopt en de geur ruikt van een gerecht dat vroeger thuis bereid werd, en dat kunnen ook pannenkoeken zijn, ben je in gedachten opeens weer dat kind dat aan tafel zat te eten, met alle herinneringen van dien. Maar ook de geur van klei kan herinneringen oproepen, of die van je moeders parfum of het wasmiddel dat jullie altijd gebruikten. Van die alledaagse geuren die je soms weer eens tegenkomt, meestal onverwacht, waardoor er opeens weer een vlaag van een herinnering naar boven komt. Om te koesteren!

De smaken van je favoriete vakantieland

Geuren en smaken kunnen je ook mee terug nemen naar wat meer recente herinneringen. Naar je zomervakantie, bijvoorbeeld, ook als deze pas kortgeleden is. Neem je een slokje van de Italiaanse witte wijn die je tijdens je vakantie ook vaak dronk, dan zit je met je hoofd opeens weer in Toscane! Het leuke is dat je dit soort herinneringen vaak zelf op kunt roepen, als je er behoefte aan hebt. Kwestie van thuis dezelfde wijn bestellen, en het grote genieten en herinneren kan beginnen. Grote kans dat je ook meteen plannen gaat maken voor een nieuwe vakantie!

De geur van zonnebrandcrème

Er is bijna geen geur die zoveel mooie herinneringen oproept als die van zonnebrandcrème. We gebruiken het bijna allemaal wel eens, en meestal op mooie, zonnige dagen, niet zelden tijdens onze zomervakantie. De rest van het jaar blijft de tube gesloten, zodat de eerste keer dat je hem weer eens ruikt direct allerlei herinneringen aan de vorige zomer, of die van vele jaren ervoor, op zal roepen. Veel mensen geven aan de geur zo lekker te vinden, dat meerdere fabrikanten van zonnebrandcrème zelfs hun kenmerkende geuren ook als parfum op de markt hebben gebracht. Zo kun je op de dagen waarop je het meest naar de zon koestert de geur van de zomer heel dicht bij je dragen.

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK