Waarom dragen we zo graag sieraden?

Geschreven door Yvette
Waarom dragen we zo graag sieraden?

Of het nu gaat om oorbellen, armbanden, kettingen of ringen: sieraden zijn alom geliefd. Over de hele wereld. Sommige mensen dragen hun sieraden steevast iedere dag, andere mensen juist enkel bij bijzondere aangelegenheden. Je kunt altijd dezelfde sieraden dragen, of hier natuurlijk mee afwisselen. Het maakt sieraden interessant! Maar waarom dragen we ze nu eigenlijk zo graag? Dít zijn de redenen om sieraden te dragen.

Laat je stijl zien

De belangrijkste reden om sieraden te dragen? Je kunt je stijl ermee laten zien! Als je ook graag nadenkt over de kleding en andere accessoires die je draagt, passen sieraden absoluut in dit straatje. Ze zijn er namelijk in heel veel looks te vinden – ga op zoek naar de stijl die bij jou past. Je kunt voor minimalistische sieraden gaan, zoals een eenvoudige ring zonder poespas. Maar je kunt er juist ook voor kiezen om op te vallen met je sieraad, door een bijzondere gouden ketting te dragen. Om maar iets te noemen! Neem de tijd om stijlvolle sieraden te zoeken, die goed aansluiten op jouw stijl.

Maak outfits compleet

Sieraden kunnen niet enkel goed aansluiten op je stijl, maar tevens op je outfits. Het goede nieuws is dat sieraden vrij eenvoudig te combineren zijn: vrijwel alle sieraden gaan samen met veel kledingstukken. Of je nu zilver of goud draagt, ook dit is allebei mogelijk. Met name minimalistische en tijdloze sieraden kun je overal bij dragen, zoals een zegelring. Wil je een opvallend sieraad dragen? Dan kun je ervoor kiezen om je verdere outfit wat rustiger te stylen. Of pak gewoon volledig uit, als je daar zin in hebt. Het is natuurlijk maar net wat er bij jouw stijl past.

Bijzondere waarde

Sieraden staan dus gelijk aan het vertonen van stijl. Maar dat is niet alles! Sieraden zijn namelijk tevens geliefd om de bijzondere waarde. Misschien heb je wel een sieraad gekregen uit de familie. Of juist op een bijzonder moment. Dit maakt het dragen van sieraden zo persoonlijk: vrijwel ieder sieraad heeft een verhaal. Bij vintage sieraden kies je ook voor een unieke waarde, aangezien het sieraad al een heel ‘leven’ heeft gehad. Bij kleding kan dit uiteraard ook het geval zijn, maar aangezien veel sieraden langer meegaan, is de waarde net wat unieker. Dit vormt tevens de reden dat veel mensen zo zuinig op hun sieraden zijn: sieraden worden gekoesterd met liefde.

Speciale symboliek

Hoewel de bijzondere waarde van sieraden vaak vrij persoonlijk is, is er ook nog de speciale symboliek die een sieraad uniek maakt. Dit is bij traditionele sieraden het geval, gezien het verhaal dat erachter zit. Creolen werden bijvoorbeeld al gedragen door zeevaarders, evenals kettingen met een anker eraan. Hangers staan vaak voor een mooie betekenis. Zo staat een anker voor stabiliteit en zekerheid. Een hart of een kruis staat voor hoop en liefde. Je kunt symboliek ook persoonlijk maken, door bijvoorbeeld een bedel met daarop de initialen van je kinderen te dragen. Een stralend stukje diepgang!

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK