Wat is BeReal?

Geschreven door Yvette

In een tijdperk waarin sociale media ons leven domineert en het delen van perfect ogende momenten de norm is geworden, is er behoefte aan een platform dat echtheid, kwetsbaarheid en menselijke connectie promoot. BeReal is die sprankelende hoop in een zee van gefilterde selfies en gecureerde levens. Laten we duiken in wat BeReal is, waarom het zo belangrijk is en hoe het de manier waarop we met sociale media omgaan kan veranderen.

Wat is BeReal?

BeReal is een sociale media app die in 2021 is gelanceerd en snel de aandacht heeft getrokken van mensen die op zoek zijn naar een meer authentieke online ervaring. De app is opgericht door een team van creatieve geesten die geloven dat de huidige sociale mediaplatforms te veel nadruk leggen op perfectie en oppervlakkigheid, en dat er behoefte is aan een platform waar mensen zichzelf kunnen zijn zonder de angst voor oordeel.

Met BeReal kunnen gebruikers foto’s en video’s delen zonder filters, bewerkingen of andere kunstmatige verfraaiingen. Er zijn geen likes of reacties om de gebruikers te beoordelen, en er is geen algoritme dat probeert te bepalen welke inhoud je te zien krijgt. Het draait allemaal om het delen van echte momenten, gedachten en emoties.

Waarom BeReal?

Waarom hebben we BeReal nodig in een wereld waar Instagram, Facebook en andere sociale mediaplatforms al zo dominant zijn? Hier zijn enkele redenen waarom BeReal een gamechanger is:

Echtheid en kwetsbaarheid

BeReal moedigt gebruikers aan om hun authentieke zelf te laten zien. Dit betekent dat je je niet hoeft te verschuilen achter perfecte filters of zorgvuldig gecureerde foto’s. Je kunt gewoon jezelf zijn, met al je onvolkomenheden en gebreken. Dit bevordert een gevoel van echtheid en kwetsbaarheid dat vaak ontbreekt op andere sociale mediaplatforms.

Minder druk om perfect te zijn

Op platforms zoals Instagram voelen veel mensen de druk om er altijd perfect uit te zien en een perfect leven te leiden. Dit kan leiden tot negatieve gevolgen voor de geestelijke gezondheid, zoals angst en depressie. BeReal bevrijdt gebruikers van deze druk en moedigt hen aan om zich te concentreren op wat echt belangrijk is in het leven.

Geen likes en reacties

Likes en reacties kunnen verslavend zijn en ons zelfbeeld beïnvloeden. BeReal heeft ervoor gekozen om deze elementen volledig te verwijderen, zodat gebruikers zich niet langer zorgen hoeven te maken over het aantal likes op hun berichten. Dit bevordert een gezonder gebruik van de app en vermindert de behoefte aan externe validatie.

Geen algoritme

Het algoritme van sociale mediaplatforms kan onze feed manipuleren en ons in een bubbel van gelijkgestemde meningen houden. BeReal heeft geen algoritme dat probeert te bepalen wat je te zien krijgt. In plaats daarvan zie je gewoon de nieuwste berichten van de mensen die je volgt. Dit bevordert een breder perspectief en kan de polarisatie verminderen die vaak voorkomt op andere platforms.

Menselijke connectie

Een van de belangrijkste doelen van BeReal is het bevorderen van menselijke connectie. Door echte momenten en gedachten te delen, kunnen gebruikers zich gemakkelijker met elkaar identificeren en empathie opbouwen. Dit kan leiden tot diepere en zinvollere relaties, zowel online als offline.

Hoe BeReal gebruiken

Het gebruik van BeReal is eenvoudig en intuïtief. Hier zijn enkele stappen om aan de slag te gaan:

1. Download de app

BeReal is beschikbaar voor zowel iOS- als Android-apparaten. Je kunt de app downloaden vanuit de respectievelijke app stores.

2. Maak een account

Na het downloaden van de app, kun je een account aanmaken. Je hebt alleen een e-mailadres en een wachtwoord nodig om te beginnen.

3. Volg mensen

Net als bij andere sociale mediaplatforms kun je mensen volgen om hun updates te zien. Je kunt vrienden, familieleden, beroemdheden of andere gebruikers volgen die je interessant vindt.

4. Deel echte momenten

Begin met het delen van foto’s en video’s zonder filters of bewerkingen. Schrijf eerlijke bijschriften en deel je gedachten en gevoelens zoals ze zijn.

5. Bouw menselijke connecties

Reageer op de berichten van anderen en laat zien dat je om hen geeft. Dit kan leiden tot zinvolle gesprekken en nieuwe vriendschappen.

BeReal: de toekomst van sociale media?

Terwijl BeReal snel aan populariteit wint, rijst de vraag of het de toekomst van sociale media kan bepalen. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat traditionele platforms zoals Facebook en Instagram volledig zullen verdwijnen, kan BeReal een belangrijke verschuiving in gang zetten. Het legt de nadruk op wat echt belangrijk is: menselijke connectie, echtheid en kwetsbaarheid.

BeReal kan ook andere sociale mediaplatforms beïnvloeden om veranderingen aan te brengen in de manier waarop ze werken. Misschien zullen we in de toekomst minder gefilterde en gecureerde inhoud zien en meer ruimte voor echte, ongefilterde momenten.

BeReal is een verfrissende adem van authenticiteit in de wereld van sociale media. Het moedigt gebruikers aan om zichzelf te zijn, zonder de druk van perfectie en externe validatie. Terwijl traditionele platforms vaak draaien om het delen van perfecte momenten, draait BeReal om het delen van echte momenten.

Of BeReal de toekomst van sociale media zal bepalen of niet, het heeft in ieder geval een belangrijke boodschap gebracht: we moeten terugkeren naar de basis van menselijke connectie en echtheid. Het is een oproep tot reflectie voor zowel gebruikers als de sociale mediabedrijven zelf. Als BeReal ons iets kan leren, is het wel dat de kracht van echtheid en kwetsbaarheid niet mag worden onderschat in een wereld die soms te geobsedeerd is door perfectie. Het is tijd om echt te zijn, te delen en te verbinden. Het is tijd voor BeReal.

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK