Wat is de actieradius van mijn fietsaccu?

Geschreven door Yvette
Wat is de actieradius van mijn fietsaccu?

De populariteit van elektrische fietsen blijft groeien en veel mensen kiezen voor deze fietsen vanwege het gemak waarmee lange afstanden afgelegd kunnen worden. Een vraag die vaak gesteld wordt bij de aanschaf van een e-bike is hoeveel kilometer er gefietst kan worden met een volle accu.

Bij het kiezen van een e-bike is het vaak mogelijk om te kiezen uit verschillende accucapaciteiten. De standaard accu kan worden opgewaardeerd naar een accu met een hogere capaciteit tegen een meerprijs. De rijwielhandelaar geeft vaak een schatting van de actieradius om deze keuze wat makkelijker te maken. Maar in de praktijk blijkt dit niet altijd even realistisch te zijn, aangezien de actieradius afhankelijk is van meerdere factoren.

De belangrijkste factor die de actieradius van de accu beïnvloedt, is de capaciteit van de fietsaccu. Hoe hoger de capaciteit, hoe meer kilometers er met trapondersteuning gefietst kunnen worden. Naast de capaciteit van de accu is het rijgedrag van de bestuurder ook van belang. Een efficiënt schakelgedrag en het meetrappen met hoge druk op de pedalen zorgt ervoor dat er minder energie van de accu gevraagd wordt.

Naast de capaciteit van de accu en het rijgedrag zijn er ook externe factoren die de actieradius beïnvloeden. Dit kan bijvoorbeeld het ondersteuningsniveau zijn, de bandenspanning, het gewicht van de fiets, de hellingsgraad van de weg en de buitentemperatuur. Wanneer er op een steile weg met het hoogste ondersteuningsniveau wordt gefietst, zal er meer energie van de accu worden gevraagd dan wanneer er op een vlakke weg met het laagste ondersteuningsniveau wordt gefietst.

Hoewel er een schatting van het aantal kilometers gegeven kan worden, is het belangrijk om geen onrealistische verwachtingen te hebben. Als de actieradius van de e-bike tegenvalt, kan er altijd nog gekozen worden voor een fietsaccu met een hogere capaciteit of de fietsaccu reviseren om de capaciteit te verhogen.

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK