Zoek jij een bijzonder cadeau? Dan ben je hier op de goede plek!

Geschreven door Yvette
Bodycasting

Kunst is niet alleen iets om naar te kijken, horen of voelen, het is een vorm van documentatie. Schrijf je eigen geschiedenis of die van je naasten met een bodycast. Wat dit is leggen we uit op deze pagina, maar laten we eerst even een blik werpen op de historie van beeldende kunst.

Beeldende kunst is geschiedenis

Als je denkt aan historische gebeurtenissen die zich honderden jaren geleden hebben afgespeeld, dan zie je niet de werkelijkheid voor je maar een tekening, schilderij of standbeeld. Veel portretten lijken niet of nauwelijks op het model. Vanwege ijdelheid bijvoorbeeld, omdat het model op het schilderij perfect naar voren wilde komen. Maar ook omdat artiesten niet altijd een model voor zich hadden. Zo zijn er veel beeldhouwwerken van statige dames die enigszins ‘aparte’ lichaamsvormen lijken te bezitten. Dit komt niet omdat de beeldhouwer een bril nodig had, maar omdat deze mannelijke artiest een spiegel of collega als referentie nam.

Er zijn ook andere redenen dat standbeelden niet altijd kloppen wat betreft proporties. Zo werden handen en voeten vaak bewust te groot gemaakt. Ook zijn er beelden waarbij het hoofd en de schouders te groot uitvallen terwijl de benen en voeten juist te klein lijken te zijn. Dit is bewust zo gedaan omdat deze beelden op een hoge sokkel werden geplaatst. Vanuit het standpunt van de kijker leken de proporties wel juist te zijn.

Auguste Rodin is een beroemd voorbeeld van een beeldhouwer die het medium nieuw leven wist in te blazen. De kunstacademie wees hem meerdere malen af vanwege zijn ‘vrijpostige’ stijl. Hij koos er bewust voor om zijn beelden niet netjes af te werken, zo bleef het proces zichtbaar. “De Denker” uit 1881 behoort tot zijn meest beroemde werken.

Bodycasting

Petra Flach is ook een artiest die het menselijk lichaam als uitgangspunt neemt voor haar werk. Daarbij gaat ze nog een stap verder dan menselijke vormen maken van klei, marmer of brons. Ze maakt artistieke replica’s van mensen en dieren waarmee ze een moment vastlegt in tijd. Bodycasting is een uniek concept dat Petra met haar team in Bodegraven-Reeuwijk realiseert voor uiteenlopende gelegenheden en klanten.

Je bent vast wel bekend met de gipsafdrukken van handen en voeten. Die bieden een herinnering in drie dimensies. Het resultaat is natuurlijk wel een beetje standaard, daarnaast is gips een relatief poreus materiaal dat gevoelig is voor beschadiging en breuk. Een andere optie is een babyschoentje met brons of een ander materiaal laten vereeuwigen. Bij Bodycasting gaan ze een stap verder. Daar worden afdrukken gemaakt van handen, voeten en grote delen van het lichaam. Op basis van deze afdrukken wordt een kunstwerk gemaakt dat een moment in tijd vastlegt op een artistieke wijze. Zo schrijf je een stukje persoonlijke geschiedenis.

Voor altijd samen

Naast afdrukken van individuele lichaamsdelen is het ook mogelijk om beelden van meerdere personen te maken. Denk aan twee handen die elkaar vasthouden of zelfs twee lichamen die in een innige omhelzing worden vastgelegd. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden waarmee ieder beeld werkelijk uniek is. Een kunstwerk van Bodycasting is een perfect huwelijk cadeau dat veel verder gaat dan een bruidsfoto. Het resultaat is namelijk volledig in drie dimensies gemaakt, op ware grootte en het vormt een tastbare herinnering aan een bijzonder moment in ieders leven.

Niet alleen het resultaat is prachtig om te zien, het proces is ook heel bijzonder. In de studio van Bodycasting word je ontvangen door het team van Petra, alle opties zullen worden besproken. Er zijn veel mogelijkheden met deze lichaamskunst, je kiest zelf wat bij je past. Zeker voor bruidsparen zijn handafdrukken terwijl sommige stellen zich helemaal laten inpakken. De aanleiding voor een bodycast kan variëren, vaak is het de bedoeling om een persoon of moment vast te leggen. Denk aan de buik van een zwangere moeder of de handen van een koppel waarbij één partner terminaal is. In de levensloop van een persoon zijn er veel gebeurtenissen die belangrijk zijn voor jezelf en voor je omgeving. Door fragmenten vast te leggen op een authentieke wijze behoud je die herinnering voor altijd.

Hoe werkt een bodycast maken?

Het concept van mallen maken is al eeuwenoud. In tegenstelling tot een beeldhouwwerk is een mal of ‘cast’ altijd een natuurgetrouwe reproductie van een persoon, dier of voorwerp. De methode is afhankelijk van het lichaamsdeel dat vereeuwigd zal worden. Zo is het vrij eenvoudig om een hand in een emmer met een vloeibaar materiaal te steken, een complete torso vereist een meer intensieve aanpak. Deze afdruk is een negatief dat gebruikt wordt om het uiteindelijke resultaat te maken. Na het gieten en uitharden zullen de details met de hand worden bijgewerkt tot het resultaat helemaal perfect is.

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK